Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-09-25 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Så stöder ETC klimatstrejken

Nu sker aktivism som vägrar lyssna på ursäkterna från förstörarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En strejk är ett sätt att pressa motståndarna att lyssna. Ett sätt att berätta för andra om något viktigt. Och ett sätt att tvinga fram åtgärder från de som är ansvariga och som försöker smita undan sitt ansvar.

Har det någonsin funnits någon mer relevant strejk än den som växer nu mot klimatförstörarna?

För kom ihåg det är inte klimatet man strejkar mot, vår moder jord sitter inte i en förhandling, utan det är företagen som inget gör, politikerna som fegar och alla de med makt som vägrar gå före utan skyller på att någon annan måste först agera. Sätta reglerna, skapa incitament, skapa lönsamhet för företagsägare att göra det rätta.

Som om klimatkrisen i sig inte var ett incitament nog.

Som om vetenskapen i sig inte var en varning nog.

At vara emot en klimatstrejk handlar inte om att den inte kommer leda till ett handslag mellan fack och arbetsgivare och ett färdigt påskrivet avtal. Det handlar om att man faktiskt är emot den aktivism som vägrar acceptera ”regler och avtal” som faktiskt visat sig vara helt meningslösa och misslyckade inför det hot vi skapat.

När LO inte vill stödja en kraftsamling som en klimatstrejk är så ställer man sig på fel sida i den viktigaste kampen vi har.

Den som ska tvinga svenska företag att bli klimatneutrala, den som ska rädda framtida jobb genom att stoppa den förstörelse och kris som dessa företag idag skapar.

Några enkla exempel: Preem är inte lösningen för framtiden, Preem är bromsklossen.Volvo skapar inte trygga svenska jobb idag, Volvo förstör jobben med sina dieselsatsingar. Byggbranschen hotar vår rätt till bostäder genom sina förstörande hus.

Ekvationen är inte svår att göra.

Det är jobben som hotas när klimatkrisen rullar in.

Det här är en strejk för att ge politik (och fack) lite råg i ryggen så de ska våga ställa de självklara kraven på de som investeringsstrejkar och inget gör utan skyller på ”konsumenterna”.

Som socialist skäms man över de centrala fackens agerande hittills.

Som solcialist blir man förbannad eftersom de lösningar vi har på klimatkrisen faktiskt skapar betydligt fler jobb än de som LO och andra fack försöker ”försvara” genom att förstörelsen ska få fortsätta.

Förra veckan genomfördes världens största mänskliga manifestation för att rädda det vi har.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Denna vecka ska en – förhoppningsvis ännu större – protestdag genomföras där ungarna som skapat denna fantastiska rörelse ska få stöd av alla andra som är vuxna och vågar ta ansvar utöver det ”som står i avtalet”. (Det står faktiskt inget alls i kollektivavtalen om att världen ska få förstöras heller).

Alla krafter behövs för att göra en högt ropande protest över hela världen om att nu får det vara nog.

Nu ska utsläppskurvan brytas. Nu, inte senare.

Nu startar första hjälpen-arbetet för vår jord.

Nu sker aktivism som vägrar lyssna på ursäkterna från förstörarna.

Nu behöver alla dessa som kämpar vårt stöd.

Så vad kan man göra? För ETC som rörelse i form av många små företag är det självklart att stödja klimatstrejken.

• För ETC medier blir det här dagen då alla berättar om klimatkrisen, dagen då vi deltar i demonstrationer och dagen då vi samlar röster för att att sprida dem vidare.

• För ETC el är det här dagen då vi startar morgonen med att montera en ny solcellslinje i vår Solpark. Du kan se det live på ETC.se, se hur panel för panel kommer upp. Målet är 10 000 W på en dag vilket innebär en minskning av utsläpp med sju ton årligen.

• För ETC elproduktion är det dagen då vi levererar en ny anläggning till en väntande solcellsägare i Uddevalla. Det betyder cirka sex ton minskade utsläpp.

• För ETC Tomat blir detta dagen då vi gräver ner 700 kilo ny biokol i marken mellan solceller så vi kan odla effektivare i klimatlagrande jord. Det betyder 2,1 ton lagrad koldioxid.

• För vår kundtjänst och försäljningsavdelningar och marknadsavdelningar betyder det att det är tyst i luren under timmarna då vi istället är ute på demonstrationerna.

• ETC på bokmässan och vårt bokförlag Leopard är med på demonstrationen i Göteborg och deltar som talare.

• Våra ekonomiavdelningar lägger krutet denna dag på att förenkla gåvor kring klimatkompensation för våra läsare (när vi inte demonstrerar alltså).

• Och självklart uppmanar vi alla våra crowdfundare och läsare att göra detsamma, delta, var man än är.

Jo, jag tror att man både kan agera praktiskt med direkta klimatinvesteringar, spridning av budskap och deltagande av var och en så mycket som man kan.

Jag tror vi måste göra så, både visa hur enkelt det är att lösa klimathotet, hur viktigt det är att sprida lösningar och hur självklart det är att inte lyssna på de som bromsar och försöker ursäkta sin passivitet.

Klimatkrisen är här.

Men lösningarna är också här.

Det här är en historisk vändpunkt.

De som inte deltar nu kommer inte delta senare utan skylla på att ”det är försent”.

Det är att göra sitt liv till något väldigt smått.

När jag talar om min bok ”Hoppet” brukar jag sammanfatta det så här.

Det finns inte någon som kommer lösa klimatkrisen.

Det finns bara ett jag.

Och det finns ett du.

Det blir ett vi.

Tillsammans kommer vi lösa det här.

Tack på förhand.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg