Hoppa till innehållet

Ledare

Johan Ehrenberg: Onsdagsmötets kläggande tjänar den odemokratiska makten

Johan Ehrenberg
Bild: Ulf Lundkvist

Dagens ETC.

Vi har fått ett klägg som aldrig går att ställa till svars för det som genomförs är aldrig något som öppet diskuteras.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Det unika med Dagens ETCs avslöjande av Onsdagsmötet, alltså en 13-årig tradition av gemensamma möten mellan borgerliga folkvalda, lobbyister från företag, inbjudna ”experter” och mäktiga medier är att vi äntligen fick en liten insikt i det stora borgerliga projektet. Och det är inte en snygg historia.

Ända sedan Fredrik Reinfeldts (M) och Anders Borgs (M) projekt bromsades 2010 av valbesvikelsen så har Timbro organiserat dessa möten med målet att bit för bit få fler verksamheter bort från demokratisk styrning och in i marknadens logik. Att de privata ”välfärdsföretagen” sitter med och skriver lagförslag är så absurt att inte ens en usel konspirationsroman skulle våga föreslå en sådan plot, 

Alla de påverkaskampanjer som Timbro dragit igång, liksom flera andra verksamheter skapade av Svenskt Näringsliv. bottnar i dessa möten. 304 borgare gör tjänst åt den odemokratiska makten, för vad man än tycker om näringslivet och det privata ägandet så erkänner alla att det inte är en demokratisk styrd verksamhet.

Många av de kampanjer som drivits om udda frågor blir plötsligt mer begripliga: den borgerliga offensiven för att rädda det onödiga inrikesflyget, kovändningen vad gäller kollektiva transporter där man gått bort från tåg och över till mer motorvägar, antivindkraftspropagandan, klimatpolitisk passivitet och anti-EU-kampanjer för skogsföretagens egen skull, ja, allt som verkat som lappkast av en okunnig borgerlighet har i själva verket varit en motoffensiv, planerad men aldrig offentligt diskuterad.

Tydligast syns det kanske i hur nyliberala borgare som tidigare varit en kraft mot nyfascism, på senare år blivit de som accepterar den och rentav genomför delar av dess program i eftergiftens allt mindre kranka blekhet. Att rensa ut statliga myndighetschefer, angripa akademisk frihet och försöka förbjuda motståndares finansiering är att försöka att ersätta demokratisk maktdelning med rädd lojalitet. Högern gör det SD vill i dessa frågor så länge man får fortsätta med det stora projektet som hela tiden handlar om en mindre och svagare offentlig makt.

Historiskt har Sverige varit ett land där två starka makter stått mot varandra. Å ena sidan kapitalägare med sina intressen och å andra sidan facken med sina. De politiska striderna, allt från allmän rösträtt till föräldrapenning, har skett via partiernas program, öppet och tydligt diskuterat. Det nya med Onsdagsmötet är att kapitalägarnas intressen smält samman och blivit ett klägg där alla metoder man kan komma på används för att inte diskutera det man vill ha gjort utan bara sprida medvetna missförstånd och rena lögner om motståndarna.

Det är inte så konstigt.

Ingen kan ju på allvar försvara den brandskattning på offentlig ekonomi som välfärdsföretagen och vinstjagande skolor skapar. Fuskbetyg, vem skakar inte på huvudet åt vanvettet.

Den mediala och politiska debatt vi fått är skapad av en borgerlighet som inte vill diskutera, bara propagera.

Målet är att försvaga de offentliga sektorns inflytande och därför måste även en stukad och tam socialdemokrati bankas med all kraft.

Det är sant, S har gjort det lätt för högersidan genom sin ständiga anpassning och sina försök att bygga samarbeten med de borgerliga istället för att utmana deras idéer. Samtidigt har man blivit alltmer beroende av borgerliga medier för att synas och förlorat de folkrörelser som förut var partiets verkliga mobiliseringskraft. Men även ett S som inte är reformistiskt, som bara siktar på att administrera stat och kommuner, är ett hot mot den omgörning av stat och kommuner som de borgerliga försöker skapa.

Därför kommer Magdalena Andersson (S) få se nya Arga Andersson-kampanjer och därför kommer facken bli överkörda trots att de levererat en arbetskraft som accepterat rena lönesänkningar och därmed gett de viktiga storföretagen nya vinstrekord.

De borgerliga vet att de inte kan vinna ideologiskt, det snäva egenintresset är inte något majoriteten gillar, de ekonomiska kriserna (ända sedan finanskrisen 2008) gör nyliberalismen omöjlig som en idé.

Alltså behövs Onsdagsmötet som syr ihop desinformation med sidospår, vi har fått ett klägg som aldrig går att ställa till svsars för det som genomförs är aldrig något som öppet diskuteras.

Dagens ETC:s avslöjande möts självklart med bortviftande, det är det enda försvar man har. Men ju mer de förklarar hur oviktig deras aktivitet varit, desto mer säker kan man vara på motsatsen. Och offensiven mot fria medier kommer ta ny fart

I sommar kommer mediepropositionen och jag är övertygad om att de stora medieägarna kommer gå nöjda även från det bordet medan små fria röster snabbt försvinner.

Olof Palme pratade om systemskiftet i början på 80-talet.  Sedan genomfördes det i huvudsak av S med olika motiveringar som i grunden alltid landade i att ekonomin gjorde att jämlikhet, välfärd och trygghet blev alltför dyrt i en globaliserad värld.

Nu står systemskiftet inför ett sammanbrott, samhället klarar inte ökad ojämlikhet och klimatkrisen kräver enorma offentliga insatser. Pendeln har svängt.

Men klägget gör allt de kan för att bromsa den demokratiska makt som börjat vakna.

00:00 / 00:00