Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-12-27 11:32
Bild: Maja Suslin /TT

Nu läggs en våt filt över svensk politik

Det är illa för alla som vill se en radikal icke-borgerlig politik i Sverige att Stefan Löfven ställer in valet, konstaterar Johan Ehrenberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi har nu en sexpartiöverenskommelse som innebär att alla de låsningar som styr den ekonomiska politiken ligger kvar. Regeringen kommer nu få igenom vissa justeringar i budgeten genom att man kan lägga kompletteringar i vår som inte röstas ner av den borgerliga majoriteten (bestående av alliansen och Sverigedemokraterna) genom att alliansen lägger ner sin röst.

I övrigt gäller att det är en borgerlig budgetpolitik som regerar Sverige.

Pensionsöverenskommelsen som skapat en ny typ av fattigpensionärer i Sverige (framför allt går runt hälften av landets kvinnor i pension som fattiga) cementeras.

Ökade försvarsbudgetar cementeras.

Överskottsmål i budgetarna och skattesänkningarna kommer cementeras.

Sverige styrs i praktiken av sex partier, inte av två.

Det finns många som gläds åt detta.

Näringslivet som får ha kvar sina symbolfrågor kring Rut och som inte kommer att få se en riksdag som röstar igenom de vinstförbud för privata välfärdsföretag som annars hade kommit.

En fackföreningsrörelse som vill ha en förstärkt a-kassa men i övrigt en fortsatt svag näringslivspolitik där förhandlingar och avtal med motparten är det viktiga, inte stora offentliga investeringar eller en kraftfull miljöpolitik som tvingar företag till omställning.

Fackföreningarna i Sverige vill ha små förändringar för att saker ska vara som de är. Man vll inte att Sverige går före, man vill hellre förlänga de jobb som finns än att omställningar skapar nya.

Bara i energifrågan kommer en förändring att se, men inte på grund av partier, utan på grund av framgångarna för förnybar energi runt jorden där kärnkraften är den första stora förloraren.

För partierna själva är det uppenbart att rädslan förnyval är större än viljan till politisk förändring.

Allianspartierna är svaga och oroade över fortsatt flykt till SD. Miljöpartiet är omskakat efter den första regeringsperioden som inneburit att partiet hamnat i en mediestorm där ord som ansvarslös och lekstuga blivit metoden för att försvaga ministrarna. Och även om V skulle kunna gå framåt några procent på att Fi inte får samma utrymme i ett nyval kring en regeringskris, så riskerar positionerna mellan blocken bli desamma. Kanske med några procent mer åt SD och några mindre åt alliansen.

Detta är sett ur partiernas interna utgångspunkt. Men partier är bara uttryck för politiska idéer, det finns inte till för sin egen skull, vilket partierna gärna glömmer. Det är inte partierna som utgör demokratin. Utan folks rätt att välja bort dem.

När Löfven lovade utlysa nyval tog han hela landet i gisslan under några veckor för att få igenom de tekniska reglerna runt minoritetsregerande. Att behålla makten över ministerposterna var uppenbarligen viktigare än att ändra på politiken.

Sexpartiöverenskommelsen kommer att lägga en våt filt över svensk politik, något som de som bara ser regerande som en teknisk fråga kommer att föredra.

För den som vill förändra Sverige är det här i praktiken samma sak som en S+M-regering.

Opposition i stora men maktlösa ord och regerande i samförstånd med överenskommelser som blir heliga låsningar.

Är det verkligen det folkmakt ska handla om?

4 kommentarer

Anonym
KENT VILHEMSSON
6 år sedan

Jag håller inte med alls faktiskt. De rödgröna kommer få igenom ändringsbudget i vår och resterande budgetar resten av de kommande åren fram till nästa val. Visst, nyliberala budgetregler lär bestå - men såvida det inte blivit ett rejält uppsving för Vänsterpartiet i det inställda nyalet (icke särskilt troligt) hade budgetreglerna blivit sådana ändå.

AGNETA WESTERBERG
6 år sedan

Jag tycker det är bra att minoritetsregeringar på detta sätt kan få igenom sin budget. Så länge inget regeringsslternativ kan få majoritet måste vi hitta sätt att neutralisera SDs inflytande. Nu startar kampen mot rasism och att på riktigt, med sakargument, argumentera mot SDs politik.

PER ELGESTRAND
6 år sedan

Undrar lite, är det här hemsidan för prenumeranters seriösa debatt? Har inte fått information om denna. Den kanske kan bli bättre än fejans kommentarsfält som ofta översvämmas av tämligen onödiga kommenta-
rer.
Angående nya reglerna i riksdagen tvivlar jag på att dessa sju partier kan samsas om en politik särskilt länge. Hur skulle väljarna acceptera det? Det kan ju utlysas ett extra val redan i sommar eller höst om några partier tröttnar på klagomålen från väljarna. Men spännande är det och landet är ju i stort sett självgående, ingen fara. Vi kanske upptäcker så småningom att politikerna är överflödiga. Det vore kul.

TORSTEN REHN
6 år sedan

Det fanns inga som helst garantier för att resultatet i ett extra val skulle ha varit mer röd-grönt än i det ordinarie valet. Dessutom skulle sd högst sannnolikt ha fortsatt vara vågmästare. Det enda jag beklagar är att fi inte fick en chans till, för det hade varit roligt att se dem i Riksdagen. Situationen efter ett extra val hade alltså krävt exakt samma överenskommelse om teknikaliteterna för att en minoritetsregering skulle kunnat fungera. Nästa höst kommer regeringen att få igenom sin budget och, med en fortsatt stark förhandlingsinsats från v, så kommer den att bli betydligt bättre än alliansbudgeten. Sen blir det nytt val 2018. Fortare än så går det tyvärr inte att svänga åt vänster, Johan.

"Våt filt" hade vi fått om s och m hade gjort upp om en budget. Då skulle det inte finnas någon opposition att rösta på och demokratin i form av att folket kan rösta för en annan politik skulle vara satt ur spel. Nu kommer (så småningom) utförsäkringarna att upphöra, vinsten som drivkraft att tas bort ur välfärden och järnvägsunderhållet att få sina miljoner. Och det skulle m aldrig ha gått med på.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg