Ledare. Johan Ehrenberg.

2021-07-16 03:00
Bild: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Kristersson visar upp ryggradslös följsamhet

”Den dag det är okej att peka ut en grupp i samhället som en belastning, har allt det demokrati och politik bör stå för, övergivits.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Verkligheten överträffar hela tiden de värsta varningarna. Ett moraliskt haveri sker framför våra ögon och när man ser det hända vecka för vecka inträffar tillslut en punkt där man börjar rycka på axlarna. Det är då det riktigt farliga börjar ske. När det otänkbara blivit ”normalt” i debatt och tal.

I februari 2021 förklarade Ulf Kristersson (M) att det var fel att tala om invandrare som en ”belastning”. Han kritiserade lite artigt SD:s förolämpande propaganda.

Nu, bara fem månader senare, är det Kristersson som går ut och säger att invandringen är en belastning. Han förolämpar hundratusentals människor, han ljuger om ekonomiska fakta och det blir inte bättre när uttalandet sedan ska nyanseras.

Det är inte massarbetslösheten som är boven som ska motas, det är invandrare utan jobb som hellre är ”belastning” än en aktiv del i samhället.

Kristersson vet ju att det där inte stämmer.

Vi har just genomlevt en pandemi där över 30 procent av alla läkare som jobbade mer än någonsin och som räddade så många ur coronans grepp, är födda i andra länder. Där mer än hälften av alla de som virusstädat våra sjukhusrum och offentliga rum är födda utanför landet. Där de jobb som måste göras inom kommunikationer, omsorg, vård görs av människor som inte har Svensson som efternamn, däremot dåligt betalt, usla arbetsvillkor och ofta orimliga arbetstider.

Allt det här vet Kristersson men han väljer ändå att peka ut nära två miljoner av de som bor i Sverige som en belastning.

Det är så absurt att det är lätt att ge upp och bara skaka på huvudet och försöka ignorera dumheterna.

Men det är då rasisterna har vunnit.

Den dag det är okej att peka ut en grupp i samhället som en belastning, har allt det demokrati och politik bör stå för, övergivits.

2020 fick 7 189 människor asyl i Sverige. Det är skandalöst lågt, vi har blivit landet som skickar unga tillbaka till ett krig, vi är landet som förstör asylrätten, vi är landet som för samma diskussion som Ungerns eller Polens mest reaktionära högerkrafter.

Och då tänker jag att just därför måste vi fortsätta berätta hur det egentligen är.

När Dagens ETC startade granskningen av #blåbrunt var det många borgerliga tyckare som menade att vi gick för långt. De blåa skulle nog hålla avstånd till de bruna. Idag vet vi har fasligt rätt vi fick, de blåa har helt anpassat sig till de bruna, längtan efter regeringsmakt har inga gränser, propagandan är öppet rasistisk och de blåa tar över exakt sammas vulgära diskussion som SD gjort till vardag.

Varför?

Jag kan bara se ett svar.

Längtan efter rejäla skattesänkningar för de välbeställda, ökad privatisering, minskad frihet för de många, går före allt annat.

Det är därför en tidning som Dagens Industri – som annars kan räkna och mycket väl vet hur viktig invandring är för näringsliv och Sverige som helhet – glömmer allt och kampanjar för blåbrunt hela tiden.

Om vi ignorerar det här förlorar vi möjligheten att återbygga ett samhälle med jämlikhet och solidaritet.

Det är därför någon måste envist berätta hur det egentligen är.

• Det är lögn att invandring och flyktingar är en kostnad, det är tvärtom en enorm tillgång för samhället. Sverige blev rikare på grund av flyktingmottagandet!

• Det är lögn att Sverige idag har en human asylpolitik, vi är bland de värsta i den rika världen idag.

• Det är lögn att massarbetslöshet beror på invandring, den beror på en budgetpolitik som minskar andelen offentligt anställda.

• Det är framför allt lögn att man kan bekämpa fascister med eftergifter. Varje anpassning till de brunas retorik blir verklig politik, SD kan bara mötas genom att man visar deras lögner, inte anpassar sig till dem.

Därför kommer vi fortsätta skriva om #blåbrunt över hela valåret. Det är nu vi måste bygga avslöjanden, fakta och ställa de anpassliga till svars. Ingen annan kommer göra det för när politiken anpassar sig till invandring som ”problem” så följer borgerliga media och public service snabbt efter.

Dagens ETC finns för att göra tvärtom.

Vi tar fram det som är viktigast – klimatkrisen såklart – men också hur lögnerna om invandring vrider hela samhället in i en återvändsgränd av hat och rasism.

Vi kan göra det genom stödet för vår journalistik – insamlingen pågår hela tiden – men det absolut viktigaste är att vi blir ännu fler prenumeranter och bygger ett brett motmedia som med rena fakta visar skillnaden mellan riktig journalistik och propaganda.

Vi når idag runt en halv miljon personer varje månad med en annan berättelse om Sverige än den som andra medier sprider. Vi har som mål att nå en miljon varje månad före valet.

För debatterna går att vinna, berättelsen kan ändras, det vet vi genom de avslöjanden om #blåbrunt som vi redan gör.

Så jag ber dig hjälpa till nu när Kristersson visat vad ryggradslös följsamhet leder till.

Fortsätt prenumerera.

Ge bort Dagens ETC till en vän.

Ta en prenumeration själv om du ännu inte gjort det.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg