Ledare. Göran Greider.

2021-03-19 16:00
Karl Hedin frias från misstankarna om jaktbrott. Bild: Pontus Lundahl/TT
Karl Hedin frias från misstankarna om jaktbrott.
Puffetikett
Dagens ETC

Karl Hedin är ingen hjälte för den svenska landsbygden

De hjältar landsbygden behöver ska vara de som slåss för att hela landet ska kunna leva, och då även vargen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fredags kom domen: Industriledaren Karl Hedin frias från anklagelser om jaktbrott. Det var mycket väntat. Bevisningen var klen. Men nu har landsbygdsbefolkningen i Sverige, i alla fall i det mer vargtäta Sverige, fått en hjälte – och han är miljardär. Det var lite så medierna presenterade Karl Hedin när rättegången startade. Utanför tingsrätten riktades kamerorna girigt mot unga djurrättsaktivister och medelålders jägare.

Och det är så att man vill gråta: Glesbygden och landsbygden behöver inte miljardärer till hjältar. Denne träindustrialist startade inte med två tomma fickor, han ärvde ett företag, utbildade sig till civilekonom och de politiska yttranden han fällt genom åren – till exempel i Skogsägaren – visar att det politiskt rör sig om en genuin högerman. Hans största glädje i livet verkar vara älgjakten och den borttagna arvsskatten.

Och Hedin har stor makt genom sitt träimperium i mellansverige, en makt som få vanliga landsbygdsbor har.

”Det är Hedins, säger folk. Ungefär i samma ton som man säger att det är vädret. Eller ödet. Det kärnfulla efternamnet är lackat på skogsmaskiner och timmerbilar, präglat på kepsar, arbetsjackor och t-tröjor.”

Så skriver författaren Sven-Olof Karlsson i sin bok ”Brandvakten” om sina hemtrakter.

Det är helt enkelt en viss Trumpvarning på hela den här historien. Make landsbygden great again.

Vargfrågan förgiftar sedan många, många år samhällsklimatet i stora delar av landet. Men den extrema syn som Hedin har på varg – han vill helt enkelt utrota den och ser den som ett skadedjur som stör människans herravälde – är icke representativ för de flesta människor i landsbygd och glesbygd. Lika litet som djurrättsaktivisternas avsky för jaktkulturen delas av någon majoritet någonstans.

Den stora massan av folk tror jag inte vill polarisera i vargfrågan. Men medierna älskar att exploatera konflikten.

Läget i Sverige är för närvarande rätt rovdjursfientligt. Det skjuts och tigs. Gift läggs ut (giftfrågan var en av åtalspunkterna i rättgången). De återkommande och urskillningslösa licensjakterna omöjliggör framväxten av en genetiskt fungerande vargstam.

Den metod som bör användas när vargen verkligen upplevs som en fara – och så kan det verkligen kännas för boskapsägare eller vanliga människor – är naturligtvis skyddsjakt. Om en björn eller en varg rumsterar om i bebyggelse och gör folk oroliga, bör den i allmänhet avlivas. Men de extrema ytterpositionerna i vargdebatten bör undvikas. Och medierna bör inte exploatera dem.

Världen över håller forskningen på att inse att ekosystemen, för att fungera, har behov av topp-predatorer. Det är avgörande för artrikedomen och till slut även för människan. Make nature great again, den texten skulle jag gärna bra på keps och t-tröja och kepsen ska naturligtvis vara knallröd.

Så mycket är dock säkert att miljardären Karl Hedin inte är beredd att sprida det budskapet.

Men att han nu och övriga åtalade frias betyder att hans hjältestatus i landsbygden växer. Och det är inte bra. De hjältar landsbygden behöver ska vara de som slåss för att hela landet ska kunna leva, och då även vargen.