Ledare. Jenny Bengtsson.

2017-11-04 08:59

Kan inte Mannerström bara lägga ner gubbiga okynnestyckandet?

Uttala sig till försvar för alla assgrabbers, porrsnackare och lillagummare där ute – inga problem. Dags för Leif Mannerström att överlåta restaurangvärlden till människor med lite vett.

Jag hittade en lök längst ned och längst in i ena hörnet av kylen härom dagen. Den hade hamnat i skymundan och blivit gammal och halvrutten. Den var alldeles skrynklig och mjuk. Inuti var den brun och mosig. En lång stjälk hade vuxit ur den, som i ett sista rop på hjälp och uppmärksamhet. Den stackars gamla ruttna löken. Den påminde mig om Leif Mannerström.

Han är den där profilen i restaurangbranschen som egentligen inte fyller någon riktig funktion längre utan bara existerar för att göra dumma uttalanden i media – när de händelsevis ringer upp honom – för att få fram precis de dumma uttalanden de är ute efter just då.
Han är surgubben som inte säger vad ingen annan vågar säga. Han säger vad ingen annan i sina sinnes fulla bruk över huvud taget, någonsin, skulle säga.

Uttala sig till försvar för alla assgrabbers, porrsnackare och lillagummare där ute – inga problem. Ring upp Leif Mannerström. Han skräder inte orden.

I hans inre skafferi finns alltid ett stort lager med riktigt tölpiga kommentarer som bara väntar på att få kastas ut. Kanske över någon lättkränkt brudkock som fått en hand på rumpan på jobbet och inte kan se humorn i det hela. Eller varför inte över någon ung servitris som knappast kan veta vad sexuella trakasserier är. Hur ska någon kunna veta vad något är egentligen?

Virtuosen, allvetaren och mästerkrögaren Leif Mannerström har minsann sexhundratjugotusen års erfarenhet i branschen. Alla andra borde hålla käften.

I förra veckan berättade Linnéa Rathsack, en 23-åring sommelier och servitris, i olika medier, om vad hon utsatts för under sina år i restaurangbranschen. Det handlade om tafsande, sexistiska kommentarer och om kollegor som juckat mot henne.

Linnéa Rathsacks berättelse är, tyvärr, densamma som majoriteten av alla kvinnor i nämnda bransch vittnar om. En studie som kom för några år sedan visade att sju av tio restauranganställda har trakasserats sexuellt och att trakasserierna kommer från både chefer, gäster och kollegor. Och när Svenska Dagbladet frågade 300 kvinnor som jobbade eller hade jobbat i branschen var resultatet likalydande. Branschen var fortfarande, liksom den är idag, ett i det närmsta fritt spelrum för allt ifrån ovälkomna sexskämt till beröring och övergrepp.

Under tiden #metoo har vält fram över världen har kvinnor, i alla åldrar, alla klasser och i alla branscher trätt fram och vittnat om övergrepp och sexism. Restaurangbranschen har, i och med att det är en bransch som har sedan länge uppmärksammade, stora och kända problem med sexism, återigen hamnat under luppen. Och i den branschen, som i många andra, har den här tiden ändå resulterat i något av ett uppvaknande. Kanske kommer nu ett startskott på något nytt. Förändring. Förbättring.
Men inte för Leif Mannerström.

Nej, Leif Mannerström har i stället bidat sin tid. Letat i sitt skafferi av dumma och ignoranta uttalanden – och väntat på det där telefonsamtalet från någon i media som bara måste få höra vad han har att leverera denna gång.

Och till slut kom det och så stod han äntligen där. Mitt emot Linnéa Rathsack, i ett debattprogram i tv. Och kunde bara inte hålla sig längre. Han harklade sig när hon pratade, avbröt, förlöjligade, nedvärderade och förminskade. Han talade om för henne att han inte kände igen hennes bild av branschen. Att killar också, minsann, utsätts. Att han, minsann, älskar branschen. Precis som hon sa att hon också gjorde, men det sket väl han i.

Och efter programmet fick han inte förvånande fortsätta prata, i precis samma anda, i ännu fler medier. Om att han hade sagt sådana där saker förut, om varför han tycker som han gör och hur han tror att folk tycker om vad han tycker.

Nu har vi fått genomlida en resa genom Leif Mannerströms åsiktshelvete ännu en gång. Och det har inte gett något minsta lilla konstruktivt. Ytterligare bläck (också i den här ledaren) har slösats på denna man.

Leif Mannerström har ingen riktig plats i restaurangbranschen längre. Han är, om han ens är något alls, branschens okynnestyckare nummer ett. Faktum är att det rent ut sagt är synd om Leif Mannerström, vars enda funktion i dag tycks vara är att göra obehagligt oinsatta och ignoranta utspel i media. Egentligen är det ett rent under att TV4, som fått göra en rejäl genomlysning när det gäller sexism, sexuella trakasserier och medeltidsvärderingar efter Timellskandalen, låter honom fortsätta fronta succéprogrammet ”Sveriges mästerkock”.

Kan han inte bara hålla käften. Sluta med tv. Sluta svara när media ringer. Och överlåta restaurangvärlden till människor med lite vett.

Jag slängde för övrigt löken.