Ledare. Andreas Gustavsson.

2018-07-01 01:30

Humorn är speciell i högerns ytterkant

Kan inlindade hot mot politiska motståndare bagatelliseras som skämt? Är detta moderat humor? Ett klargörande skulle uppskattas.

Nu halvpudlar de, personer efter person som delat vidare Finspång-budskapet som går ut på att folkförrädare ska avrättas efter summariska rättegångar. Förlåt. Vi visste inte. Vi förstod inte. Tassarna uppåt sträck. Men inte riktigt ändå.

Det är trots allt bara ett skämt. Kanske är det osmakligt. Kanske omdömeslöst. Men varför ska journalister och vänsterdebattörer – i den nya högerns medvetanden tycks dessa två professioner ständigt smälta samman – vara så stela, så komplett humorlösa?

Släpp garden. Unna er ett garv. Ingen vill hänga upp meningsmotståndare i lyktstolpar. Det är satir.

Läs även: Högerdebattör delade mordhot mot Fi-ledaren

Problemet är dock att det finns krafter som verkligen drömmer om att likvidera meningsmotståndare, Finspång-budskapet kommer från nazistiskt håll, det vill säga från våldsbenäget håll.

Det är mycket begärt att den som idag lever under hot från högerextremister ska acceptera att bli onämnd som kandidat för Finspång.

Jenny Bengtsson är min kollega på Dagens ETC. Hon vet att nazisters budskap är av pragmatiskt natur, vilket betyder att den styrs av att vilja skrämma men gärna undviker sådant som juridiken anser vara mordhot.

Nu delas just ett sådant budskap vidare av personer som finns utanför den nazistiska kretsen. Glappet krymper därmed till etablerad politisk diskussion.

– Frågan är vad som kommer hända med både debattklimatet och vår trygghet om utvecklingen fortsätter så här. Jag har två små barn hemma att tänka på, säger Jenny Bengtsson.

Ja, vad kommer att hända?

Ann Heberlein har inte delat vidare något Finspång-meme, och hon poängterar att hon anser att det är fel att hennes make – Erik van der Heeg, skribent på sajten Ledarsidorna.se, vilket även hon själv är – gjort det, men hon kallar det samtidigt ett skämt. Ett makabert skämt. Men ett skämt.

Det är naturligtvis en orimlig inställning.

Ann Heberlein kandiderar för Moderaterna i höstens val. Partiet som vill tillsätta ny statsminister. Partiet som vill att debatten ska föras på ett vuxet sätt. Partiet som tydligen inte har synpunkter på hur Ann Heberlein agerar.

Ett klargörande skulle uppskattas.

Är detta moderat humor?

Kan detta med Finspång bagatelliseras som skämt?

Förhoppningsvis läser Ulf Kristersson och partisekreterare Gunnar Strömmer de stora borgerliga dagstidningarna. Om de inte är för upptagna med att hitta kreativa sätt att övertyga Sverigedemokraterna att ställa sig bakom en alliansregering.

”Överslätande attityd till propaganda”, skriver Svenska Dagbladets politiska chef Tove Lifvendahl – och avbokar Ann Heberleins medverkan i Almedalen.

”Ord kan leda till mord. Uppmaningar till rena våldshandlingar mot namngivna personer kan inte viftas bort som en lustighet”, skriver Sofia Nerbrand på ledarplats i Dagens Nyheter.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter