Kommentar. Kajsa Ekis Ekman.

2014-05-26 08:17

Grekland: "Folk är trötta på sparpolitik"

Vänsterns framgångar i Grekland en historisk seger.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vänsterpartiet Syriza blev störst, inte egentligen för något de själva gjort, de har inte riktigt mobiliserat folk. Utan eftersom de förkroppsligar motståndet mot trojkan och sparpolitiken.

Folk vill inte längre betala för krisen, de vill ha förändring. Detta trots att borgarklassen försökt avleda vänstern genom att nära inpå valet skapa ett nytt parti, "Floden" med en känd journalist i spetsen, som ville vara både höger och vänster samtidigt och som inte kunde svara på exakt vilka åtgärder de tänkte vidta.

De styrande försökte samma sak vid förra parlamentsvalet, med det nya partiet "Demokratisk vänster", som poppade upp från ingenstans och fick massa röster. Som lovade att säga nej till trojkan, men ändrade sg efter valet. Som resultat fortsatte sparpolitiken.

Nu gick tricket inte hem igen, "Floden" fick bara runt 6 procent. Nazisterna i Gyllene gryning blev tredje största parti. Före krisen bröt ut och IMF och EU kastade ner landet i humanitär katastrof hade de 0,4 procent och ingen visste vilka de var. Det är som Daniel Guerin sagt, "Fascism kan bli vårt straff imorgon om vi låter socialismens timme gå oss förbi."