Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Ledare: EU behöver politik mot rasism

ETC Malmö.

EU-valet i maj är viktigt. Och det är dags att börja prata om det nu. Vi väljare måste rösta så att Europa får en politik mot rasism, kvinnohat och homofobi, skriver Gudrun Schyman i veckans ledare.
Det här är en ledare från ETC Malmö.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Jag fortsätter att förvånas över att det är så tyst. Ingen pratar om EU-valet. Det kommer faktiskt före riksdagsvalet. Den 25 maj ska vi rösta. Vi och alla andra EU-medborgare.

Valet till Europaparlamentet är lågprioriterat bland svenskarna. Senast det begav sig, 2009, var det bara lite drygt 45 procent som deltog. En med svenska mått mätt mycket låg siffra. Då hade ändå valdeltagandet ökat väsentligt jämfört med föregående EU-val.

I Europaparlamentet sitter 265 kvinnor och 488 män. Det innebär en könsfördelning på 35 procent kvinnor och 65 procent män. Många EU-länder har långt kvar till ekonomisk jämställdhet. Kvinnors sysselsättningsgrad ligger på 62 procent i snitt, vilket är under målet på 75 procent. Kvinnor arbetar dessutom deltid i större utsträckning än män och lönegapet till männen är fortfarande stort. Kanske något att diskutera?

Om alla löner räknas upp till heltid är gapet mellan kvinnors och mäns löner i genomsnitt 16 procent i EU. Då har inte hänsyn till ålder, utbildning eller yrke tagits. Det innebär att kvinnors lön är 84 procent av mäns lön. Kanske något att diskutera?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00