Ledare. Johan Ehrenberg.

2017-12-01 03:00

ETC ska vara en stark motkraft över hela landet

Vi vill istället skapa en motmediamakt byggd genom ett gemensamt forum – Dagens ETC – och spridd lokalt överallt i landet. Med en stark nationell dagstidning som motor kan vi göra lokala satsningar som verkligen märks.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du har kanske läst om kaoset i de kommuner och landsting där Moderaterna regerar ihop med Sverigedemokraterna. Ändå planerar alliansen att ta över makten genom stöd från SD. Passivt stöd, säger M. Aktivt stöd, kräver SD. Kan ett rasistiskt parti blir mer rumsrent än det läge M skapat här?

Samtidigt pågår motrörelser i Sverige på olika nivåer. #Metoo kommer säkert också få betydelse för feminismens politiska organisering. Klimatpolitikens misslyckande (utsläppen ökar) kommer skapa motrörelser som inte går att prata bort med högtidstal.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nej, det stora slaget kommer inte ske i riksdagen, det kommer att ske i alla kommuner och landsting och det är därför valet 2018 är i så akut behov av en kritiskt, aktivt granskande lokal journalistik. Det är därför vi på ETC medvetet byggt upp lokala tidningar landet runt.

Våra lokala papperstidningar – hur bra de än är – har för små resurser för att kunna slå igenom i det mediala tomrummet som finns lokalt.

Presstödsregler låser dessutom redaktionerna och hindrar samarbete vad gäller undersökningar och avslöjanden eftersom tidningarna inte får gräva och skriva gemensamt. Det viktiga – avslöjande lokal journalistik – får stå tillbaka för en form och ett arbetssätt som gällde på 90-talet och inte passar idag.

Vi vill istället skapa en motmediamakt byggd genom ett gemensamt forum – Dagens ETC – och spridd lokalt överallt i landet. Med en stark nationell dagstidning som motor kan vi göra lokala satsningar som verkligen märks.

Vi kombinerar det med en egen valturné där vi skapar utfrågningar och debatter och fest i stad efter stad (tänk tältprojekt). Och vi introducerar medborgaraktiva lokala berättelser på vår sajt för hela landet.

Sveriges politiska problem hänger ihop. Klassfrågorna, ojämlikheten, rasismen och nedskärningarna är desamma. VI måste prata både gemensamt och lokalt

Idag når ETC-tidningarna och ETC.se via papper och digitalt 250 000 människor en bra dag. Vårt mål är att dubbla det till 500 000 före valet. Vår dagstidning har idag 10 000 prenumeranter, målet är att det ska bli 20 000. ETC Göteborg, vår nya lokala utmanare till Göteborgs Posten, ska nå 10 000. Det här kan förändra mediesverige som får en stor rödgrönrosa motkraft.

Den verkliga styrkan ligger i att snabbt kunna sprida det viktiga till hundratusentals i en stad, inte bara till en inre krets betalande som stöder papperstidningen.

En del av våra motståndare har redan gått den här vägen. Kvällstidningarna är små i papper men stora digitalt. De borgerliga morgontidningarna äter upp konkurrenter och skapar monopol men jagas av oro för prenumerantflykt. Digitala betalväggar ger pengar men försvårar spridning.

Vi kastar oss in i denna utveckling med målet att kunna ge dig allt. Fler lokala nedslag i Dagens ETC. Dagstidning på papper och digitalt. Dels en öppen webb där mycket men inte allt är tillgängligt. Dels en billig betallösning för dig som vill stöda oberoende journalistik, slippa annonser och få pröva även vissa låsta artiklar.

Till slut en smidig inloggning för alla prenumeranter som självklart får samtliga artiklar och mer därtill. En satsning på lokala material och så som grädde på moset en ”tv-kanal” i form av ETC Play.

Ja, vi vill väldigt mycket men det kommer ta tid och det kommer att kosta. Just nu pågår utvecklingen av den nya webben och i vinter kommer vi bjuda in läsare till testgrupper för att forma det hela.

Praktiskt går det till så här: Från första januari får du som idag har en lokal ETC-tidning istället Dagens ETC. (Om du redan har den tidningen erbjuds du vårt andra titlar alternativt pengarna tillbaka.)

Samtidigt jobbar vi ett halvt år med ett projekt för avslöjande lokal journalistik. Lyckas vi med detta så skapar vi resurserna att fortsätta ännu mer. Tänk om vi fick kraft att granska varje stads budget, inte bara statens?

Parallellt vill vi öppna vi för medlemskap i ETC. Ja, vi har ambitionen att bygga en separat medlemsorganisation som på sikt också ska äga 25 procent av medie-koncernen.

Sist, men inte minst, startar vi en ny crowdfunding. Vi räknar med att det kostar fem miljoner att utveckla allt detta och vi vänder oss till dig som stött oss tidigare med en fråga om ny kraft Lånen är på två år och har två procent i ränta. (Alla tidigare lån på lokaltidningarna är återbetalda inom någon månad.)

Dagens ETC som en nationell dagstidning. Morgonutdelad i de större städerna. Digital över hela landet.
Sveriges största radikala politiska nyhetswebb, för alla överallt. Lokalt, nationellt och globalt i ett ständigt flöde.
En ny satsning på film, nyheter och humor i ETC Play.
Och ett medlemskap.
Jag hoppas du vill vara med.

/ Johan Ehrenberg
johan@etc.se
(Mejla gärna om du har frågor och om du kan vara med och låna ut.)

 

Vad händer nu?

Alla prenumeranter på lokala ETC-titlar erbjuds att överföra sin prenumeration till Dagens ETC, ETC eller ETC Göteborg.

Ledningens ambition är att med höjd upplaga på de kvarvarande titlarna kunna minimera antalet uppsägningar.

Lokal journalistik? Minst lika viktigt som tidigare. Därför kommer du att få se mer av den varan i Dagens ETC. Stora avslöjanden som är angelägna även på riksnivå.

Att bygga den nya digitala plattformen inklusive ETC Play startar omgående. Lånen är på två år och har tre procent i ränta. Målet är att nå fem miljoner kronor.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg