Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-07-20 03:00
Illustration: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Där försvann din pension

”Att ett multinationellt bolag som Shell går ut och i en 20-sidig utredning dementerar klimatrisken i verksamheten avslöjar ju att det är allvar nu”, skriver Johan Ehrenberg i dagens ledare.

Kolbubblan, eller som det heter på engelska ”carbone bubble”, är ett begrepp för att värdet på världens olje-, kol- och gasföretag är grovt överskattat och att när den bubblan spricker så spricker även din pension liksom de flesta banker och det där blir en megastor krissäck för världens offentliga sektorer att plocka upp för att undvika kaos och panik.

Kolbubblan är en ekonomisk ekvation.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt FN:s klimatpanel IPCC finns det en viss mängd växthusgas mänskligheten kan släppa ut för att klara klimatkollapsen och så jämför man den med de stora oljebolagens värde och form av olja, gas och kol som ännu inte tagits upp och använts och resultatet blir att… ojdå. Vi kan bara använda en tredjedel av det vi hittat och därmed blir två tredjedelar av allt det bolagen äger värdelöst.

Och därmed är dagens börskurser övervärderade med minst samma summa.

Och därmed är världens pensionfonder övervärderade med samma summa.

Och därmed är din pension övervärderad med samma summa.

Och därmed…

Det måste ju inte bli så här. Om vi idag flyttar ut AP-fondernas och andra fondbolags pengar från börsbolag som jobbar med fossil energi och istället investerar i ren mat och ren energi, ja, då kommer kraschen att mildras.

Men den går inte undvika, för även om väldigt många placerare tänker om och gör det klimaträtta så är miljarderna som placerats i bolagen så många att inget kan hindra en nedgång att bli en krasch.

Det vet vi nu eftersom Shell på sitt årsmöte i Haag i juni förklarade för aktieägarna att det där var helt fel och att absolut inga av de värden bolaget hade skulle kunna bli outnyttjade, varje droppe skulle kunna tas upp och säljas till ännu högre priser än idag.

Att ett multinationellt bolag som Shell går ut och i en 20-sidig utredning dementerar klimatrisken i verksamheten avslöjar ju att det är allvar nu. För bara några år sedan hade man inte ens brytt sig att argumentera, nu börjar oron spridas och varje försök att lugna kan då få motsatt effekt.

Varför ens tala om kolbubblan om den inte finns?

Det här beteendet är förvirrande för den som tror att det är logik och förnuft som styr investerares värdering av bolag. Liksom alla investerare 2009 kunde erkänna att de nog borde ha vågat kliva av de där sub prime-lånen och investeringarna man gjorde före finanskraschen, så borde man idag kunna inse att fossilaktierna är farliga aktier som kommer att krascha.

Men det är inte så marknaden fungerar.

Eftersom aktier är köp och släng, du kan teoretiskt springa ur ägandet av Shell genom försäljning av aktierna imorgon, så gäller besluten inte hur världen ser ut om fem år, utan hur den ser ut nästa vecka. Alla vinster och förluster sker ju här och nu. Aldrig sedan.

Oljebolagens optimistiska tongångar bygger på några påhittade fakta. Energianvändningen ska öka (och det är då fortfarande då mest fossil energi), energipriserna ska stiga och politikerna kommer inte sluta subventionera fossil energi. Åtminstone inte förrän 2050. Och det här presenterar man trots att man vet att om all denna fossila energi tas upp och bränns så är det bye, bye för klimatet.

Man vet (det har oljebolagen gjort i över 30 år) men kunskapen är meningslös för kursen kan ju stiga nästa vecka, oljepriset höjas, Kina växla upp och Trump stimulera…

Alla forskares konstaterande, alla tal av Al Gore och andra klimatmedvetna politiker är meningslösa rop på förnuft när en aktie kan stiga några procent till av fortsatt kortsiktighet.

Och om några år… Tja, om några år är det någon annans problem.

Om du vill studera något riktigt enögt och dumt ska du läsa investerares analyser av aktiemarknaden.

Det här som pågår, den fortsatta satsningen på fossil energi, är kanske det värsta brottet mot mänskligheten på 2000-talet. De rika, välutbildade och i andra sammanhang kloka människor som gör det här är mänsklighetens dummaste klan, de går till jobbet varje dag och gör det de vet att de inte borde göra.

Om inte annat borde de kunna läsa befolkningsstatistik. Det finns inte en chans att världens energikonsumtion kommer fortsätta öka eftersom andelen människor som är i arbetsför ålder (15-64 år) minskar snabbt i hela den rika världen. Ja, även i KIna. Där började den minska 2016. Färre arbetande människor kommer skapa lägre energikonsumtion, det har varit så i alla länder sedan alltid.

Allt vi ser idag tyder på en krasch på grund av det här, när politiken tvingas agera med broms på fossilt så är det redan försent att vakna upp. Dina pensionspengar är idag nedsmutsade av olja och när de ansvariga vill sälja kommer de upptäcka att alla andra vill samma sak.

Så vad kan vi göra? I väntan på politiken får vi skydda oss själva.

Har du privata pengar så flytta bort dem från fossilt så fort du kan.

Har du inga egna, så skicka ett brev till din politiker och kräv att våra gemensamma pensionspengar flyttas bums.

Kolbubblan kommer inte lyssna på några klagomål i efterhand.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg