Recension.

2019-09-08 13:00
Olof Landström illustrerar och skribent är Lotta Olsson. Ola Jabobsen
Olof Landström illustrerar och skribent är Lotta Olsson.
Puffetikett
Dagens ETC

Vacker bok om de stora frågorna

”Just nu” är en bilderbok som rör vid de stora frågorna, utan att någonsin bli för svår. Genom att växla mellan det stora och det lilla skildrar boken det liv som ständigt pågår, här, där och just nu. I det till synes vardagliga och enkla väcker boken tankar kring sådant som glädje, sorg, liv och död.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Texten i boken består av rimmade fyrradiga verser som berättar om allt som sker i samma stund. Det är stort och smått som möts i en strof, som att ett slott byggs medan knott dör. Det är det enkla som alla barn kan känna igen, som att koka gröt. Men också mer komplicerade saker, som att en våg bryts. Där är sådant som gror, skrattar, leker och mår bra. Men här finns också de som dör. 

Den kontrastrika blandningen av stort och smått, livsbejakande saker och sorgligheter finns också i bilderna. Här finns en del hopp i tiden, där man på ett uppslag ser moderna grävmaskiner och på ett annat dras plogen av en häst. Realistiska bilder varvas med de som befolkas av fantasifigurer.  Många bilder berättar en hel historia utöver fyrradingens korta budskap, som mannen som står och gråter på en kaj medan man ser aktern på en båt som är på väg bort. Grinden som stängs framför nosen på en besviken hund är ett annat vardagligt litet drama. 

Ljus bild av livets gång

Bilderna återger vad som sägs i texten, men inte bara det och inte alltid så explicit. Av en mås som nämns i texten syns bara ena vingen och av bussen syns bara bakpartiet, medan bilderna andra gånger lägger till nya detaljer. För den som tittar ordentligt  finns ibland oväntade detaljer på bilderna, som att de myrlika figurerna kokar sin gröt i en kapsyl från flaskan som ligger på stranden och att mannen som reder sås visst har en fru där men henne skymtar man bara som en bak i blommig klänning sittande på en stol.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På ett uppslag syns en ung man som matar en gammal man. Utanför det öppna fönstret skymtar lekande barn, medan mannen smeker den spinnande katten, som ligger i hans säng. Texten till bilden är: ”Nu lyfts en sked/Nu klingar skratt/Nu staplas ved/Nu spann en katt”. Det är en bild och fyra rader text som täcker hela livets gång, med barndom, ungdom och ålderdom och som gör det i en stämning av ljus och fridfullhet.

Hisnande språng

Omslaget till ”Just nu” är bara det ett litet mästerverk, enkelt och snyggt med små raffinerade detaljer, som att bokstäverna i titeln innehåller mycket små bilder medan omslaget i stort är enfärgat. Färgerna är varma och ljusa med himmelsblått, mjukt rosa och några små knalligare detaljer. Det är ett omslag som andas omsorg och kvalitet, vilket också boken som helhet gör.

Det är en rutinerad duo bakom boken. Texten är skriven av Lotta Olsson som debuterade som poet med en sonettsamling 1994. Hon har efter det gett ut en mycket lång rad barnböcker, men också arbetat med sångtexter och dramatik. Bakom bilderna står Olof Landström som har illustrerat böcker åt författare som Barbro Lindgren, Beppe Wolgers och Ulf Stark.

Lotta Olsson och Olof Landströms tidigare gemensamma böcker, ”Mitt bland stjärnor” och ”När vi blundar” bygger på samma hisnande språng genom fantasi och verklighet som ”Just nu”. Böcker som öppnar tanke och sinne för de stora frågorna utan att någonsin bli tunga eller svåra. Det är ett vinnande koncept och böcker alla barn borde få lästa för sig. 

”Just nu”

Författare: Lotta Olsson

Illustrationer: Olof Landström

Förlag: Lilla Piratförlaget

Ålder: Från 3-6 år