Hoppa till innehållet

RECENSION.

Skruvad sci fi som saknar samtidskritik

Maja Lundgren är mest känd för den autofiktiva ”Myggor och tigrar” från 2007. För den som bara läst hennes skandalomsusade skildring av kulturvärlden kommer kanske ”Den skenande planeten” som en överraskning. 
Maja Lundgren är mest känd för den autofiktiva ”Myggor och tigrar” från 2007. För den som bara läst hennes skandalomsusade skildring av kulturvärlden kommer kanske ”Den skenande planeten” som en överraskning.  Bild: Bild: Stefan Tell

Dagens ETC.

Maja Lundgrens nyutkomna ”Den skenande planeten” är en blandning mellan pikaresk och science fiction-roman. Den handlar om en framtid där en del av mänskligheten har emigrerat till planeten Zarmina, medan den andra delen har stannat kvar på den krigsdrabbade jorden. Rasmus Landström läser en putslustig berättelse utan något allvar i botten.

När jag läser Maja Lundgrens senaste roman ”Den skenande planeten” kommer jag ideligen att tänka på Morlockerna och Eloanerna. Varelserna som huvudpersonen i HG Wells science fiction-klassiker ”The Time Machine” (1895) träffar under sin tidsresa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser