Hoppa till innehållet

Recension

Skräck från byråkratins Marianergrav

Mats Strandbergs ”Konferensen” är en blandning av Roy Anderssons elegier över folkhemmet och 80-talets  slasherfilm, skriver Rasmus Landström. 
Mats Strandbergs ”Konferensen” är en blandning av Roy Anderssons elegier över folkhemmet och 80-talets slasherfilm, skriver Rasmus Landström.  Bild: Bild: Henric Lindsten

Dagens ETC

Mats Strandbergs nya skräckroman ”Konferensen” skildrar en teambuildinghelg som går åt helvete. I exceptionellt blodiga scener tar författaren livet av kommunala tjänstemän samtidigt som en politisk undertext framträder. Rasmus Landström njuter av en Kravmärkt slasher.

Mats Strandbergs ”Konferensen” är en mardröm långt innan karaktärerna börjar mördas. Vid en sjö i Hälsingland samlas nio personer för en teambuildinghelg. De jobbar på kommunens exploateringsenhet och går alla runt i – för att tala med Milton – sitt eget helvete. Jonas har fixat ett kontrakt på ett köpcenter med ett multinationell bostadsföretag, men de övriga i personalen glunkar om miljöbalken och skumraskaffärer. Chefen Ingela är olyckligt kär i Jonas och hatar alla andra. Karriäristen Nadja har ågren över affären och planerar att stoppa den. Lina har en utmattningsdepression och Torbjörn är bottenlöst ensam. Och så vidare. När gänget ska åka zipline över sjön och supa sig drängfulla är katastrofen ett faktum.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln