Wingspan
1–5 spelare, från 10 år
Wingspan är i samma anda som Terraforming Mars men här är det fåglar, mat och tjusiga små ägg som står för de strategiska möjligheterna. Du har bara ett drag varje runda så det gäller att hålla fokus på målen och ha lite tur med vilka kort du drar. Det finns ett alldeles eget sololäge inbyggt i spelet men det är lika bra när du spelar det med andra. Vackert spel som inte är alltför svårt och det medföljande introduktionspaketet i den svenska utgåvan gör det pedagogiskt lättsamt att komma igång med.
Nice dice
1+ spelare, från 7 år
Enklare och snyggare kan det nästan inte bli. Den här plåtlådan som minner om något ur den svenska arméns gamla reservlager innehåller tio klassiska tärningsspel och sex självlysande tärningar. Allt från Yatzy, som du kan spela själv, till liknande 10 000 där man i princip kan vara hur många som helst ryms behändigt i fickan. Ett speciellt plus för de glatta poängarken som kan återanvändas i evighet. För den som underligt nog inte vill tillbringa timmar åt tjocka regelböcker är det här en given spelsamling.
Nova luna
1–4 spelare, från 8 år
Det är inte många speldesigners som blir kända. Uwe Rosenberg har dock gjort ett så pass starkt avtryck att folk samlar på just hans spel, exempelvis Agricola och Patchwork. Det här nya spelet fungerar för en till fyra spelare och handlar om att med hjälp av brickor slutföra uppdrag för att bli av med sin hög av markörer. Det är ett abstrakt spel med ett tydligt tema kring månen som i sin enkelhet är riktigt strategiskt och snabbt. Solovarianten är något annorlunda än hur spelet fungerar på flera men är oavsett vad ett vackert, utmanande pussel som man gärna spelar många gånger.
Sagrada
1–4 spelare, från 13 år
Det omåttligt tjusiga Sagrada är inte lika actionfyllt som de andra tärningspelen, snarare en mer meditativ utmaning. Upplägget är ungefär som om sudoku också handlade om färgmönster. Utifrån slumpmässiga mål ska du genom att slå olikfärgade tärningar placera dem så perfekt som möjligt i ditt kyrkfönster. Lättillgängligt spel där reglerna sitter efter någon omgång. Sagrada är ett spel för upp till fyra personer men som solovariant tillkommer en dimension av poängräknandet, du kan nämligen styra lite grann vilken poäng du behöver slå. Precis som sudoku så går det att spela i princip hur många gånger som helst.
Dinosaur island
1–4 spelare, från 8 år
För att vara ett spel som mest påminner om ditt alldeles egna Jurassic park är Dinosaur island förvånande färgsprakande. De 1980-talsdoftande neonfärgerna till trots är det här spelet ganska komplicerat med spelbrädets alla delar och valmöjligheter som spelet erbjuder. Du själv eller dina medspelare ska bygga den bästa dinosaurieparken. Med hjälp av ditt eget DNA-labb utökas parken med nya attraktioner och dinosaurier som i sin tur genererar intäkter för att utveckla parken ytterligare. Men det gäller att vara försiktig för råkar det tummas på säkerheten kan några av parkens besökare så klart slukas av de uråldriga ödlorna.
TINYforming Mars
1–2 spelare, från 10 år
För den som inte har råd att köpa stora och dyra spel tipsar jag gärna om den här avskalade varianten av Terraforming Mars. Det är ett riktigt smart litet alternativ som du kan ladda ner och skriva ut därhemma. Har du ingen skrivare kanske någon annan har, det går inte åt jättemycket bläck. Det är inte alls lika komplext som spelet det baseras på men lyckas skapa ett riktigt spelvärt litet pussel på så få kort. Har bara spelat det själv men ska funka för 2 spelare. Sök på nätet så hittar du ett spel som faktiskt håller länge.
Under falling skies
1 spelare, från 12 år
Kommer du ihåg det gamla arkadspelet Space Invaders? Du vet, där utomjordingar obevekligt närmade sig din bas om du inte lyckades spränga dem ur luftrummet. Det här är samma, fast med tärningar som du snillrikt måste placera i din bas för att lyckas framställa ett effektivt motstånd och därigenom vinna spelet. På vägen dit måste du se upp så skeppen inte förstör basen eller att det fruktade moderskeppet kommer för nära. Det här är ett spel gjort för en spelare och de många olika svårighetsnivåerna gör det till ett saftigt tärningspussel med ett spännande tema. Finns också en enklare version att ladda ner och skriva ut.
Lost ruins of Arnak
1–4 spelare, från 12 år
Tänk dig att du är en Croft eller Jones och har en hel ö att exploatera på artefakter och slåss mot väktare. Med dina resurser och två hantlangare ska du bygga ihop en kortlek på mest effektiva sätt för att nå de högsta poängen. Det målet gäller både om du spelar själv eller med andra. Med tanke på alla de olika sätt du kan få poäng blir spelet snabbt fullt av strategiska val. Spelet tycks till en början ganska komplicerat med alla små komponenter men reglerna är pedagogiskt illustrerade. Ovanligt snabbt spel för att vara så pass matigt och håller för flera omspel samma kväll.
Cartographers
1+ spelare, från 10 år
För den som gillar spel som Yatzy är Cartographers ett mer avancerat alternativ där du med hjälp av olika tetrisliknande former ska nå specifika mål. Det spelas genom fyra årstider och du ritar ut mönster på ett block som ska fyllas enligt omgångens mål för att räkna hem de högsta poängen. Själva ritandet är väldigt behagligt och i det lättbegripliga ensamläget när man inte behöver tänka på hur lång tid man tar på sig blir det lite som mindfulness. Lika roligt att spela ensam som med andra och fungerar från ungefär åtta års ålder.
Terraforming Mars
1–5 spelare, från 12 år
Det är inte konstigt att det här svenska spelet vann Årets vuxenspel 2020. Det är väldigt bra och lika spännande att spela om hur många gånger som helst. Med ditt företag och de kort du lyckas dra ska du göra mars beboeligt på 14 generationer. Spelets solovariant är extra intressant eftersom målet är just att göra planeten duglig för mänskligt liv snarare än att samla poäng. När man spelar med andra har poängen mycket större betydelse. Otroligt variationsrikt spel som på samma gång känns både vetenskapligt och fängslande.