Hoppa till innehållet

Recension

Recension: Ferrantes "Dagar av ­ensamhet" är mäktig

”Elena Ferrante skriver ofta om kvinnor som blir klämda i skarven mellan det gamla patriarkala samhället och den moderna välfärdsstaten, vilket gör att hon kan gestalta en speciell sorts vrede mitt emellan det personliga och det politiska”
”Elena Ferrante skriver ofta om kvinnor som blir klämda i skarven mellan det gamla patriarkala samhället och den moderna välfärdsstaten, vilket gör att hon kan gestalta en speciell sorts vrede mitt emellan det personliga och det politiska” Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Elena Ferrantes "Dagar av ­ensamhet" är en hårt koncentrerad roman om en skilsmässa. Rasmus Landström läser en kraftfull förövning som skrevs åren innan författaren påbörjade Neapelsviten.

Redan i första meningen i Elena Ferrantes roman ”Dagar av ensamhet” meddelar Mario sin hustru Olga att han vill lämna henne. Paret har varit tillsammans i 15 år, har två barn och lever ett medelklassliv i Turin. I ett 20-tal sidor går Olga runt som i chock. Men så får hon reda på att Mario lämnat henne för en annan kvinna – en 20-årig skönhet – och sorgen slår över i vrede. Hon börjar skrika åt barnen och hota telefonförsäljare. På kvällarna sitter hon i lägenheten och klipper ut Marios ögon från gamla fotografier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00