Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Femton serietecknare går samman för att skildra Metoo-rörelsen i det nya projektet ”Draw the line”.
”Seriemediet är väldigt effektivt för att framföra ett budskap. Kombinationen text och bild når ut på ett väldigt starkt och direkt sätt”, säger redaktören Karin Didring.
Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Från
39 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.
Från
139 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.
Metoo satte stort fokus på övergreppen och maktmissbruket inom kultursfären. Nu är flera kulturprojekt på gång för att skildra vittnesmålen och ta rörelsen vidare.
Tre böcker har redan hunnit komma ut och flera är på gång, bland annat serieantologin Draw the line, där 15 serietecknare just nu samlas för att berätta om sina upplevelser på temat.
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Redaktörer för antologin är serietecknarna Karin Didring och Malin Biller som startade projektet efter tankar på hur Metoo-uppropen skulle kunna leva vidare.
– Seriemediet är väldigt effektivt för att framföra ett budskap. Kombinationen text och bild når ut på ett väldigt starkt och direkt sätt, säger Karin Didring.
Tanken är att seriernas direkta tilltal ska kunna nå ut till en större målgrupp och läsas till exempel av nyanlända. Det planeras också en utställning som ska kunna visas och spridas runtom i landet.
– Vi vill att bilderna ska ställas ut i offentliga lokaler, såsom bibliotek och sjukhus, för att även de som inte är så intresserade av serier ska nås och kunna ta del av det här, säger Karin Didring.
Projektet blir säkert ett inlägg i debatten, tror hon, men huvudmålet är att serierna ska vara stärkande och användbara för andra som utsatts för trakasserier och övergrepp. Boken kommer även att innehålla en praktisk handledning för de som arbetar med utsatta kvinnor och bland annat Brottsofferjouren är involverad i arbetet.
– Vi ville att projektet skulle ge någonting mer och bli något som man verkligen kan använda konkret. Vi vill ta fram berättelser som förändrar, ger nya intryck, synvinklar och samtidigt ska kunna fungera som diskussionsunderlag åt organisationer och i sammanhang som handlar om rätten till sin egen kropp.
Boken kommer att lanseras först efter sommaren, lagom till bokmässan i Göteborg.
Ofta bygger serieformatet på igenkänningskomik, använder ni humor även i Draw the line?
– Det är svårt att svara på, eftersom projektet inte är färdigt än. Den enda begränsningen vi satt är att man inte får hänga ut gärningsmän.
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
Elin Lucassi
Stef Gaines
Malin Biller
Natalia Batista
Anneli Furmark
Lisa Wool-Rim Sjöblom
Lina Neidestam
Lisa Medin
Adrian Malmgren
Malin Granroth
Alice Engström
Amalia Alvarez
Jenny Berggrund
Karolina Bång
Ellen Ekman