Hoppa till innehållet

Reportage

Måltidsekologen som brinner för traditionell husmanskost

Magnus Westling på trappen till gamla gästgiveriet i Hjulsjö som han köpt. Här vill han öppna servering med egenodlad mat.
Magnus Westling på trappen till gamla gästgiveriet i Hjulsjö som han köpt. Här vill han öppna servering med egenodlad mat. Bild: Bild: Rolf Larsson

ETC Bergslagen.

Med magisterexamen i måltidsekologi och värdskap från Restaurang- och hotellhögskolan, campus Grythyttan och nyligen inflyttad till Hjulsjö har kocken Magnus Westling klart för sig vilken mat som är bra för människa och miljö. – Traditionell svensk husmanskost lämpar sig utmärkt för såväl storhushåll som det privata köket för de som vill vara klimatsmarta, säger han.

På det treåriga måltidsekologiprogrammet får studenterna kunskaper om mat och måltider men även hur maten påverkar hälsan, miljön och klimatet. Magnus Westling är lärare på programmet och anser att vi har enorma klimatutmaningar framför oss och att matproduktionen är en del av dem. När klimatet förändrar sig måste det vi odlar klara av förändringarna. Han nämner till exempel rotfrukter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln