En kvinnlig huvudrollsinnehavare saknas på röda mattan. Fatima Hassouna. Hon dödades av en israelisk bomb den 16 april. Arkivbild från filmfestivalen i Cannes 2024.
Bild: Press
Dagens ETC
Det har aldrig varit fler kvinnor som tävlar om Guldpalmen i Cannes.
Dessutom med filmer som handlar om kvinnor.
Men en kvinnlig huvudrollsinnehavare saknas på röda mattan. Hon dödades av en israelisk bomb den 16 april.
När den anrika filmfestivalen i Cannes slår upp portarna tisdagen den 13 maj är det inte bara världens filmelit som samlas – det är också en manifestation för en pågående förändring inom filmbranschen. Festivalen inleds i år med premiären av ”Partir un jour”, regisserad av franska Amélie Bonnin.
Och att Cannes öppnar med en film av en kvinna är en sällsynthet, trots att festivalen funnits i över sju decennier.
Historiskt sett har kvinnor varit rariteter bland de prisade filmskaparna. Bara tre gånger har Guldpalmen gått till en kvinnlig regissör. Jane Campion fick den första för ”Pianot”, 1993. Sedan skulle det dröja till 2021 då Julia Ducournau prisades för den banbrytande ”Titane”, och senast, 2023, var det Justine Triet som kammade hem det högsta priset med det hyllade rättegångsdramat ”Fritt fall”.
Kvinnliga huvudpersoner
Fyra år efter den senaste vinsten, är Ducournau tillbaka i tävlan med ”Alpha” – ett dystopiskt drama om en elvaårig flicka i en fiktiv stad som påminner om New York under 1980-talets aids-kris. Men hon får hård konkurrens från andra kvinnor: Tyska Mascha Schilinski tävlar med generationsdramat ”Sound of Falling” om fyra kvinnor sammanbundna av en gård i historiska Altmark.
Ur ”Romería” av Carla Simón.
Bild:
Press
Franska Hafsia Herzi presenterar ”La petite dernière”, där en ung kvinna försöker frigöra sig från en strikt religiös uppväxt i Marseille för att hitta friheten i Paris. Från Japan kommer Chie Hayakawas ”Renoir” – också det en berättelse om en elvaårig flickas kamp mot storstadens hårda verklighet – i hennes fall i Tokyo.
Katalanska Carla Simón utforskar vidare frågor om identitet och ursprung genom en film om en föräldralös kvinna som söker sina rötter i ”Romería”, medan brittiska Lynne Ramsay tävlar med ”Die, My Love” – en psykologisk thriller där Jennifer Lawrence spelar en kvinna som drabbas av barnsängspsykos.
Den enda kvinnliga regissören i årets startfält som inte fokuserar på en kvinnlig huvudpersons berättelse är amerikanska Kelly Reichardt, som i ”The mastermind” skildrar en manlig konsttjuv i ett lågmält kriminaldrama.
Chie Hayakawas film ”Renoir”.
Bild:
Press
Tar steget bakom kameran
Även i sektionen ”Un certain regard”, där mer nyskapande och konstnärliga filmer lyfts fram, sticker kvinnor ut.
Två Hollywood-skådespelare har tagit steget bakom kameran. Scarlett Johansson regidebuterar med ”Eleonor the great”, en berättelse om en oväntad vänskap mellan en 90-årig kvinna och en nittonårig, kvinnlig student. Hela det kreativa teamet bakom filmen utgörs av kvinnor.
Även Kristen Stewart gör sin första långfilm som regissör med ”The chronology of water”, en adaption av Lidia Yuknavitch självbiografi om att bryta sig fri från ett dysfunktionellt hem och hitta en egen röst genom simning och skrivande.
Kristen Stewart debuterar som långfilmsregissör med ”The chronology of water”.
Bild:
Press
Och inte nog med att rekordmånga filmer om kvinnor och av kvinnor tävlar i årets festival – även maktpositionerna bakom kulisserna präglas av förändringen. För första gången på länge leds juryn i både den prestigefyllda officiella tävlan och sektionen ”Un certain regard” av kvinnor.
Den internationellt hyllade franska skådespelerskan Juliette Binoche axlar uppdraget som ordförande för Gulpalmsjuryn, medan brittiska filmfotografen Molly Manning Walker – känd för sitt nyskapande visuella berättande – leder juryn i Un certain regard.
Feministisk kamp bakom
Det är inte ett slumpmässigt resultat. 2011 beslutades historiskt om jämställdhet i ledningen och ännu ett betydelsefullt steg i kampen var 2018 när 82 kvinnor inom filmindustrin, inklusive Cate Blanchett och Agnès Varda, gick uppför den röda mattan i en tyst protest för att belysa den ojämna könsfördelningen i festivalens historia.
Samma år undertecknade Cannes en jämställdhetsdeklaration som bland annat innebär att festivalen samlar in statistik om könsfördelningen bland filmskapare och nyckelpersoner i alla inskickade filmer. Dessutom offentliggörs medlemmarna i urvalskommittéerna för att öka transparensen – det skedde inte förr.
Festivalens ledning består numera till 54 procent av kvinnor.
Kvinnlig huvudperson dödades av Israel
En kvinna kommer dock att saknas på årets festival. Den 25-åriga fotojournalisten Fatima Hassouna, huvudperson i iranskan Sapideh Farsis dokumentär ”Put your soul on your hand and walk” om kriget i Gaza.
Dagen Sapideh Farsi fick beskedet om att filmen skulle visas på festivalen ringde hon upp Fatima Hassouna och de talade om hur de skulle lyckas få henne till Cannes för att delta i festivalen.
Dagen efter släppte Israel en bomb över Hassounas hus, vilket dödade henne omedelbart.
Filmen har premiär i Cannes onsdagen den 14 maj. Det blir en hyllning till Fatima Hassounas minne.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.