Kultur & Nöje.

2020-12-01 12:45
Anna Nordbeck och Malin Olofsson har gjort dokumentärfilmen Vaccinkrigarna. Bilder: SVT
Anna Nordbeck och Malin Olofsson har gjort dokumentärfilmen Vaccinkrigarna.
Puffetikett
Dagens ETC

De skildrar vaccinmotståndet inifrån: ”Ljusskygg rörelse”

Livsfarliga sjukdomar som mässlingen har återvänt till Europa, och vaccinationsmotståndet är en del av förklaringen enligt WHO.

Anna Nordbeck och Malin Olofsson har undersökt hur rörelsen ser ut i Sverige, och varför föräldrar lockas in i den.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Vaccinets historia började i Europa när det första vaccinet togs fram här, mot smittkoppor. Idag är det den del av världen där motståendet mot vaccin är störst, och 2019 listade WHO vaccinmotståndet som ett av de tio största hoten mot den globala hälsan.

I Sverige är vaccinationstäckningen hög. 2019 hade 97 procent av alla tvååringar fått samtliga sprutor i det nationella vaccinationsprogrammet. Samtidigt finns en rörelse av motstånd även här. När journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson för två år sedan påbörjade sin granskning av antivaccinrörelsen i Sverige tog de avstamp i att Tyskland nyligen haft ett utbrott av mässlingen, med följden att ett litet barn dog.

– Vi ville undersöka om samma sak kan hända i Sverige, och vi ville veta hur vaccinmotståndet ser ut här. Om det finns, hur ser det ut och om det finns en risk att allvarliga sjukdomar kommer tillbaka, säger Anna Nordbeck.

Premiär imorgon

Resultatet är en tredelad dokumentär med premiär imorgon, onsdag. I SVT:s Dokument inifrån: Vaccinkrigarna ger sig Anna Nordbeck och Malin Olofsson ut på en resa, där de dels följer en mamma som tvekar inför att vaccinera sitt barn, och dels utger sig för att själva vara motståndare till vaccin för att komma nära ledarfigurer för rörelsen.

– Det här är en till stora delar ljusskygg rörelse som inte visar sina verkliga motiv. Vi gjorde bedömningen att för att komma nära den här rörelsen, förstå den och förstå hur den påverkar föräldrar så måste vi utge oss för att vara som dem vi granskar.

De började med att leta i Facebookgrupper där oroliga föräldrar sökte svar om vaccin och biverkningar.

– Det sprids väldigt mycket felaktig information av antivaccinrörelsen, och desinformationen blandas ofta med halvsanningar och sanningar. Det blir väldigt svårt för föräldrarna själva att avgöra vad som är sant eller inte.

Ångesten ökar

I dokumentärserien får tittarna också följa den nyblivna mamman Diza, som söker efter svar på hur allvarliga sjukdomarna är och vilka biverkningar vaccinen kan ge.

– Hon är inte för eller emot, men vi har ju sett hur hon har påverkats av de argument mot vaccin som sprids på nätet och hur hennes ångest inför vaccin ökat ju mer hon läst.

En av rörelsens ledarfigurer i Sverige är Linda Karlström. Hon är chefredaktör för nättidningen Vaccin.me som ifrågasätter vaccinationer. På sidan finns en längre text signerad Karlström där hon ger sin version av granskningen och skriver att hon inte ger sitt godkännande till att material med henne används.

– Hon är en makthavare, och vi kommer använda materialet som vi spelat in med henne, säger Anna Nordbäck.

Global rörelse

För att förstå rörelsen djupare blickade Anna Nordbeck och Malin Olofsson även utanför Sverige. Rörelsen är global, och de åkte till USA där de bland andra följt Andrew Wakefield, en före detta läkare som förlorat sin licens efter att ha stått bakom myten att MPR-vaccinet kan orsaka autism.

– MPR-vaccinet ges i samma ålder som tecken på autism uppmärksammas, så det är inte konstigt att föräldrar gör den kopplingen, trots att det inte finns någon vetenskaplig grund, säger Anna Nordbeck.

Han är också regissör till den uppmärksammade filmen Vaxxed, och teamet följde med på en reklamturné för filmen. Då träffade de människor som berättade om sina upplevelser av att deras barn skadats av vaccin.

– Det är oerhört starka berättelser, kraftfulla och berörande. Det är slående hur mycket sorg som finns i den här rörelsen, och de här föräldrarnas sorg är verklig. Många har råkat ut för någonting, och söker svar. Hos antivaccinrörelsen finns både ett svar och ett sammanhang. Vi har sett att det finns mycket värme och gemenskap där, och det är en viktig bit för att förstå den.

Anna Nordbeck understryker att de inte granskat vaccinen, utan rörelsen mot dem och vad som driver den.

– Förhoppningsvis så ger vi en bredare bild än som kommit fram tidigare och en bättre bild av varför föräldrar lockas in i den.

Om vaccin

Vaccinationer räknas som en av de största hälsoframgångarna i världshistorien.

Var tjugonde sekund dör ett barn av en sjukdom som hade kunnat förhindras med vaccin.

Varje år räddas mellan två och tre miljoner barn från att dö tack vare vaccin.

Under de senaste 20 åren har över 20 miljoner liv räddats.

Källa: UNICEF