Krönika. Özz Nûjen.

2020-03-09 12:50
Puffetikett
Dagens ETC

Vad trodde EU och Sverige?

Turkiet har aldrig egentligen brytt sig om de syriska krigsflyktingarna – de har använts förtjänstfullt och utnyttjats till max för att stoppa kurdernas rättigheter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Några av den europeiska litteraturens mest berömda och sede­lärande böcker är nog de om Johann Faust och hans öde (mest kända är nog Faust I och Faust II av Goethe). De handlar om hur en annars god och väldigt ambitiös person en dag i sin iver låter sin egen girighet styra och i sin jakt på makt och framgång offrar sin moraliska integritet och sluter ett avtal med djävulen Mefistofeles.

EU och dess idé skapades i efterskalven av andra världskriget. Aldrig mer krig. Aldrig mer förföljelse av folk. Man skulle aldrig mer tillåta att nationalism och fascism blev mode, politik och verktyg för nya brott mot mänskligheten.

En vacker idé om en gemenskap, gemensamma värderingar och en tro på framtiden, tillsammans. Ett Europa där man välkomnade varandra och där varor, tjänster och människor inte begränsades av taggtråd och gränser.

Turkiet – oftast räknat som ett europeiskt land trots att 95 procent av landmassan tillhör Asien – har aldrig anammat eller ens varit intresserad av EU-tankens fundamentala grunder kring demokrati och mänskliga rättigheter.

Turkiet har halvhjärtat gett sken av att vilja vara med i EU och Carl Bildt och några andra höggradiga lobbyister har helhjärtat velat få in Turkiet in i den europeiska värmen. Alla verkar ändå lite nöjda och Turkiet har nu efter drygt 40 år lärt sig hur de ska hantera européer och EU. Med en del inspiration hämtad från Ryssland har turkarna blivit mästare på att äta kakan och ha den kvar.

Turkiet skickar efter sin olagliga ockupation av hela norra Syrien med EU:s tysta tillåtelse nu flyktingar till EU en masse och sätter medlemsstaterna på prov och i en rävsax.

Unionen är nu chockad och bestört över Turkiets agerande.

Viktigt att påminna om är att EU inte är chockad och bestört över att Turkiet bara under de senaste fem åren jämnat över 10 kurdiska städer i Västerås storlek och större med marken, etniskt rensat norra Syrien från kristna och kurder, fördrivit hundratusentals människor, raserat och förstört ett antal världsarv och historiska platser och dessutom stöttat och bestyckat jihadister och terrorsekten IS och gör det än idag.

Nej unionen är chockad och bestört över att Turkiet fast EU slutit avtal med landet och mutat regimen med många miljarder euro för att hålla de av européerna alltmer hatade flyktingarna och deras barn utanför EU:s gränser nu brutit det avtalet.

Gränspoliser har i dagarna stoppat, trakasserat och även skjutit mot de flyende, frusna och vilsna flyktingarna både på land och ute på havet. Några har dött av kulor andra drunknat i Medelhavet av rammade och kapsejsade gummibåtar.

Turkiet har aldrig egentligen brytt sig om de syriska krigsflyktingarna – de har använts förtjänstfullt och utnyttjats till max för att stoppa kurdernas rättigheter och deras framfart i bildandet av en egen självstyrande del i norra Syrien.

Turkiet hade i fem år terrorsekten IS som granne och var väldigt nöjda med det, men någon kurdisk frihet kunde de inte tolerera.

Utan Turkiet och deras stöd till militanta islamister och terrorister hade nog kriget i Syrien sett annorlunda ut idag. Det hade med all säkerhet inte skapat denna enorma flyktingvåg som drabbar Europa idag. Ett Europa som förlorat både sin idé och sin medmänsklighet. Ett Europa som istället för att stoppa kriget och vansinnet göder fascismen och nationalismen på både hemmaplan och i Mellanöstern. Ett Europa som annars oftast försökt agera ambitiöst och i godhet. Som precis som Faust en dag i sin iver låter sin egen girighet och själviskhet styra och i sin jakt på makt och framgång offrar sin moraliska integritet och sluter ett avtal avtal med Mefistofeles…

Plus & minus

Plus: Magda Gad. Grym journalist, med fötterna på jorden, nyfiken, modig. Magda Gad får en att tänka till och tänka om och tänka igen. Bravo!

Minus: Tuffe Uffe – vad fan är det? Vilken tönt! Moderaterna har fullkomligt börjat tappa det...”Stärk gränsen!” var det ja... så illa, så vidrigt. Det visar tyvärr att M själva tappat gränsen för vad som är ok och inte.