Hoppa till innehållet

Krönika

Christopher Holmbäck: Vaccinlobbyn måste ifrågasättas

Christopher Holmbäck

ETC nyhetsmagasin

Vi har ett ojämlikt globalt system, där aktörer som USA, EU och Bill Gates ser till att det är västvärldens stora läkemedelsbolag som sitter i förarsätet.
Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

De ”äldre äldre” har släppts ur sin fångenskap och börjar återigen synas i offentligheten. Häromdagen såg jag ett sådant par på ett fik böjda över tidningar långsamt sörplandes. Jag läste in en hel del njutning i deras ansikten.Kanske läste de om att exakt så och så många svenskar smittats och dött den senaste veckan av covid-19. Pandemins år har också varit statistikens år.

Om en viss dags dödssiffra justerats upp några dagar eller några veckor senare har denna statistiska eftersläpning genererat upprörda rubriker. Samtidigt har statistiken lurat oss. Vi har de senaste veckorna läst att omkring 4 000 personer om dagen dör i covid-19 i Indien, men det är endast de fall som syns i statistiken. Den riktiga siffran beräknas vara omkring 32 000 om dagen. Den kan vara ännu högre. I det här numret får vi en djupare inblick i det helvete som nu utspelar sig i Indien.

Enligt The Economist är det globala antalet döda inte de tre miljoner som bokförts, utan omkring tio miljoner. Två av tre dödsfall har skett i låg- och medelinkomstländer. De fattigare ländernas andel av antalet döda lär öka i takt med att de rikare länderna vaccinerar sina befolkningar. Denna ojämlikhet har kritiserats under begreppet vaccinnationalism. Jag har svenska vänner som tar sin spruta med en eftersmak av skam när de tänker på alla som kommer att få vänta på tryggheten i åratal. Men jag har kommit att tänka att skam är fel känsla, och att vaccinnationalism är fel analysverktyg.

Det rätta ordet är vaccinapartheid. Vi har ett ojämlikt globalt system, där aktörer som USA, EU och Bill Gates ser till att det är västvärldens stora läkemedelsbolag som sitter i förarsätet. Och för att det ska hända måste patenträtten försvaras. Men de argument vaccinlobbyn och deras svans av politiker framför håller inte, enligt de patent- och läkemedelsexperter vi ger plats i veckans tidning. De menar att om vi bekämpar vaccinlobbyn ligger en underbar framtid ligger framför oss, där världen hjälps åt på en rad olika sätt för att snabbt vaccinera alla befolkningar.

Vi behöver inte – enligt vaccin-nationalistiskt tänk – ställa människor mot varandra. Vi kan istället ena människor för att tvinga ett fåtal stora bolag och våra folkvalda politiker att agera i vårt gemensamma intresse. Trevlig helg och god läsning!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser