Vem som helst kan inte driva sin egen sökmotor. För att göra det måste man nämligen först köpa in tillräckligt med hårddiskar för att kunna ta en kopia av allt som finns tillgängligt där ute på webben. Detta gör att sökmotormarknaden ligger nära vad man kallar ett ”naturligt monopol”.
Ur ett västvärldsperspektiv finns det i praktiken bara två sökmotorer att välja på: dels marknadsledaren Google, dels Microsoft Bing. (Visst kan man gå till en alternativ söktjänst som Duckduckgo, som utlovar en mer objektiv sortering av sökresultaten. Men dessa har ingen egen infrastruktur utan köper in sina sökningar från Google.)
Låt oss nu jämföra detta med en annan av internets grundläggande funktioner, nämligen e-post. Även där ser vi nu framväxten av ett oligopol med samma två aktörer är på väg mot total dominans i västvärlden: i första hand Google, i andra hand Microsoft med sitt Outlook. Men det finns inte samma logiska förklaring.
E-post är långt ifrån ett naturligt monopol. Tvärtom bygger det på öppna protokoll och kräver inga stora maskinresurser. Vem som helst kan i princip sätta upp sin egen mejlserver i hemmet och mejla med resten av världen. Ett klassiskt exempel på hur det öppna nätet var tänkt att fungera!
Ändå är det nu allt mer ovanligt att driva sin egen mejlserver, både för privatpersoner och företag. Huvudförklaringen ligger i de ständigt ökade mängderna skräppost (spam). Utan spamfilter blir inboxen snabbt till en soptipp. Men kampen mot spam skördar även oskyldiga offer.
Jättar som Google måste varje minut filtrera miljoner och åter miljoner mejl. För att pressa sina kostnader händer det att de tillfälligt blockerar hela grannskap som avsändare. Någon med ett IP-nummer som ligger nära ditt kanske har blivit hackad och skickar ut spam. Då är risken stor att även dina mejl, skickade från egen server, blockeras från att komma fram till de som använder Google Mail. Det är ingen slug plan från något håll. Bara en självförstärkande monopolisering.