Krönika. Katarina Mazetti.

2019-02-18 18:30
Puffetikett
Dagens ETC

Lagar som är till för allas skydd är inte diktatur

Naturligtvis måste vi se till att internationell lagstiftning mot miljöbrott kommer på plats så fort som möjligt, helst igår. Och se till att genomdriva den med sanktioner som kostar! 

Tittar på en gammal bild och tänker på det stora klimatfiaskot i Köpenhamn 2009.

Vi står där, en klunga stödjande demonstranter, med stora skyltar med bilder av våra små barnbarn. Rädda klimatet, för deras skull.

August två år. Busigt flin, glada ögon.

Det var för deras skull världen var tvungen att ta itu med klimatkollapsen. Inte sen, inte snart, inte nu – utan IGÅR, OMEDELBART, inte en sekund att förlora.
 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


Det är snart tio år sedan.

Nästan ingenting hände, fastän delegaterna fick äran att äta middag med den danska drottningen. Ingenting skrevs under. Lite interna bråk bara.

August är 12 nu och flinet lika busigt. Och det mesta som hänt är att en av hans nästan jämnåriga har satt sig ner utanför riksdagshuset, vilket fått uppmärksamhet över hela världen. I och för sig ett mirakel, men vänta er inte för mycket så länge resten av världen hellre bänkar sig framför Mello.

Så vad ska vi göra?

Gnälla på politiker, som om de vore övermänniskor med magiska krafter som kan fixa det åt oss? Be konungen ingripa? Eller dricka havremjölk och ta tåget?

Tja. En del av det där och mycket mer, saker som kostar på. Ändra matvanor, dra ner på ALL konsumtion, bygga bi-hotell, fara på cykelsemester med tält, slå en järnring runt kolgruvor och raffinaderier. Sabotera bilfabriker och flygplatser, trakassera folk på hamburgerbarer?

Ebba (ni vet, KD:s ”fler poliser och bombplan”-Ebba) vill ha kärnkraften tillbaka. Och hon är inte ensam. Alla sorters minnesförluster och förträngningsmekanismer har slagit till hos folk som vill bänka sig framför Mello i lugn och ro. Minnesförlusten har till och med spridit sig till FN:s klimatpanel IPCC, som förespråkat kärnkraft för att få bukt med klimatkrisen. Trots kärnkraftskatastrofer med miljontals drabbade i tättbefolkade Kina. Trots att Fukushimas radioaktiva vatten har nått USA, samtidigt som det kommer uppgifter om att det havererade kraftverket fortsätter att läcka, vilket kan få ofattbara konsekvenser. Googla på detta.

Och lite närmare oss: Belgien har två kärnkraftverk som stängts av flera gånger för att de är konstaterat fulla av många tusen sprickor som alla kan orsaka ett katastrofalt haveri. Visselblåsare har fått sparken, men en internationell expertpanel konstaterade att det tycktes som om läckorna var resultatet av normalt slitage vid drift. Det borde enligt dem innebära att jordens samtliga 430 reaktorer måste kollas varje år. Vilket ingen inbillar sig nånsin kommer att hända. Om det smäller/läcker i Belgien blir hela landet obeboeligt, och strax har vi ett lämmeltåg av elva miljoner belgare – med Bryssels EU-parlamentariker och NATO-generaler i spetsen – på vild flykt i Europa som internflyktingar med fri rörlighet.

Vi är vissa som minns att kärnkraftskramarna i minst 50 år lovat oss att forskare löser avfallsfrågorna nästa vecka!

Och däruppe hänger solen och skiner och skiner alldeles gratis, vinden drar, vågkraften brusar. Outsinligt och utan att efterlämna avfall.

Vilka idioter vi är. Hur blev det så här?

Girighet, drömmen om klippet, oljekällan? Stora pengar bakom, ett sätt att undslippa det svindyra röjandet efter utbrända kärnkraftverk? Efter oss syndafloden, bara.

Vi får öka trycket, var och en efter förmåga och läggning. Alla vill inte bli veganer, skjuta Bolsonaro innan han avverkar regnskogen, hänga Trumps mäktiga fossillobbyister i slipsarna eller ens ryta till mot Ebba & kompani.

Men alla kan göra något. Slåss mot Preem­raff i Lysekil, sätta oss med Greta utanför riksdagshuset, samla plastskräp och vräka ut på kommunhusets trappa, kanske. Mot-terror.

Framför allt inte gå på det just nu populära snacket om att tvingande internationella miljö­åtgärder skulle vara ”diktatur”. Det är ungefär lika dumt som Tage Danielssons gamla replik ”Varför ska han stå där och peka var jag får köra, bara för att han är polis?” Lagar som är till för allas skydd är inte diktatur! Skulle det vara tyranni att vi inte får mörda och misshandla varandra hur som helst?

Naturligtvis måste vi se till att internationell lagstiftning mot miljöbrott kommer på plats så fort som möjligt, helst igår. Och se till att genomdriva den med sanktioner som kostar! Tulipanaros, ja – men om alla får klart för sej att alternativet är att leva som beväpnade preppers i jordhålor och dricka vårt eget piss?

Och givetvis ska vi ha ett dagligt miljönyhetsprogram i radio och teve, lika ofta och lika omfattande som väderleksrapporten. Med förslag till lämpliga åtgärder.

Vi får trösta oss med att cykelsemester i tält med dem man älskar eller med de roligaste vännerna kan vara lika kul som en drink på hotellbalkongen i Phuket.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Plus & minus

Plus: Att det finns ett gratis nyhetsbrev som heter Extrakt på nätet, med ”den viktigaste forskningen och de grönaste ideerna”, utgivet av det statliga forskningsrådet Formas. Borde landa i varje dator – gör mera reklam för er själva, Formas!

Minus: Att en komiker får sitta oemotsagd i teve i minst tio minuter och göra reklam för kärnkraften, så som skedde i förra veckan. Usch, Jesper! Hur tänkte du? Du har ju barn själv?

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.