Det är något som inte stämmer med Håkan Nessers försvarstal som nyligen publicerades i Dagens Nyheter. Vi får läsa om en ålderman med en fot i graven som blivit utsatt för en konspiration iscensatt av Skatteverket. ”Jag kommer att vara 75 när det blir dags för fängelse, kanske hinner jag avlida först”, skriver författaren.
Men i samma text berättar han om dagliga vandringar med hundarna på hästgården som han driver på Gotland. Dessutom står det en svart Harley-Davidson i garaget, enligt fordonsregistret. Det låter inte riktigt som en tillvaro nära döden.
Lagen är lika för alla
Ett trick många författare använder är att stryka allt som inte för berättelsen framåt. Och i Dagens Nyheter visar Håkan Nesser upp sin fulla författartalang. Men texter med sanningsanspråk som publiceras i anrika dagstidningar kan inte utelämna relevanta fakta – hur bra storyn än blir.
Efter att ha läst förundersökningen och hovrättens dom hittar jag inte bara håligheter utan vidsträckta grottsystem i deckarkungens argumentation.
I takt med att miljonerna rullat in verkar succéförfattaren ha tappat fotfästet.
Jag unnar Håkan Nesser och alla andra kämpande kulturarbetare ekonomisk framgång. Men i takt med att miljonerna rullat in verkar succéförfattaren ha tappat fotfästet.
I Dagens Nyheter poängterar Nesser att hans 50 år som inkomsttagare bidragit med åtskilliga miljoner till statskassan. Det tycker jag är toppen. Men vi andra, vanliga löntagare, ger ifrån oss en tredjedel av inkomsten varje månad utan att klaga. Det svider det såklart i plånboken för ensamstående föräldrar och sjukpensionärer men de förväntar sig ingen medalj av kungen. Lagen ska vara lika för alla och historiska inbetalningar till Skatteverket ger inga framtida frikort från fängelset. Men det verkar Håkan Nesser tro.
Tillgångarna i skatteparadiset
Hela författarens case utgår från att han agerat i god tro och att ”skatterådgivaren slarvade”. Men det stämmer inte. Tvärtom kände han mycket väl till huvuddragen i skatteupplägget.
Håkan Nesser säger att han ”sköter bokstäverna” och ”frun siffrorna” och deras skattejurist intygar att makan är ”mycket kompetent” och ”mer insatt än genomsnittskunden”. Den här kunskapen har de använt för bygga upp en avancerad bolagsstruktur och gömt undan tillgångar på Malta. På den soliga Medelhavsön är skatten knappt fem procent, hemma i kalla Sverige ligger nivån på runt 30 procent.
Syftet med Malta-upplägget var, som Nesser säger i förhör, ”att vi skulle tjäna på det ekonomiskt”. Det var därför han bad Bonnier förlag att skicka tiotals miljoner till ett skalbolag på Malta. Och varje registreringsdokument bär den svenske författarens namnteckning.
Sedan blev det Luxemburg
När han och frun 2012 flyttade hem till Sverige efter sex år utomlands beslutade de att likvidera bolagen på Malta. Miljontals kronor skickades vidare till ett konto i Luxemburg. Även när det bankkontot skapades har Håkan Nesser skrivit under alla papper. Och de följande åren började de smyga över mindre summor från utlandet till parets privata bankkonto i Sverige. Skatteverket har hittat ett 20-tal överföringar, alla på exakt 150 000 kronor. Enligt hovrättsdomen hade ett ”högre belopp än 150 000 kronor inneburit att den mottagande banken hade blivit skyldig att lämna kontrolluppgift till Skatteverket”. Men inget av detta nämner han i Dagens Nyheter-texten.
Den dolda off shore-världen hjälper stormrika personer att gömma undan sina miljoner.
De flesta personer med ett ärligt uppsåt hade ringt Skatteverket och kollat reglerna innan de plockade hem tiotals miljoner från ett skalbolag registrerat i ett skatteparadis. Ett samtal bort finns det väldigt hjälpsamma handläggare som svarar på i princip alla frågor. Men enligt hovrätten vidtog inte Nesser rimliga åtgärder ”för att försäkra sig om att de hanterade bolagens tillgångar skattemässigt korrekt”.
Åkte dit i Paradisläckan
Håkan Nesser dömdes i hovrätten för grovt skattebrott och nu i februari nekades han resning i Högsta domstolen. Åtalet bygger delvis på uppgifter från den omtalade Paradisläckan från 2018 som avslöjade hur den dolda off shore-världen hjälper stormrika personer att gömma undan sina miljoner. Läckorna har varit till stor hjälp i Skatteverkets arbete med att jaga och bötfälla storfuskare. Men fifflarna fortsätter fiffla och bötesbeloppen räknas in i deras riskkalkyler. Därför är det bara fotbojor och gallergrindar som biter på den privatflygande överklassen.
Det kanske är obekvämt för Håkan Nesser men jag välkomnar att han tas i örat av lagens långa arm. Efter 18 månader på en öppen anstalt kan författaren återgå till sitt stilla miljonärsliv på den gotländska hästgården.