Klimat.

2020-09-21 16:45
Aktivister från Extinction Rebellion Sverige utanför Preems huvudkontor. Bild: Extinction Rebellion Sverige
Aktivister från Extinction Rebellion Sverige utanför Preems huvudkontor.
Puffetikett
Dagens ETC

XR i aktion på Preems huvudkontor

Aktivister från nätverket Extinction Rebellion genomförde på måndagen en civil olydnadsaktion mot Preems huvudkontor i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På måndagen utspelade sig ovanliga scener inne på Preems huvudkontor på Kungsholmen. En grupp aktivister från Extinction Rebellion framförde en performance. Agnes Lansrot är en av aktivisterna på plats och berättar vad som händer.

– En grupp aktivister iscensätter Preems greenwashing-kampanj. De framställer sig som en del av klimatomställningen, samtidigt som man vill bygga ut och öka utsläppen av växthusgaser, säger hon.

Några av aktivisterna är utklädda till preemanställda, andra representerar ett fiktivt städbolag som har i uppdrag att greenwasha Preem.

– De anställda har fått tjockolja under sina skor som de klampar runt med, och så försöker städbolaget städa bort det med grönsåpa, men det går inte så bra, för det är ganska genomskinlig greenwashing, säger Agnes Lansrot. 

Polisen till platsen

Aktionen inleddes vid tretiden på måndagen. När Dagens ETC pratar med Agnes Lansrot en halvtimma senare har polisen precis anlänt till platsen. 

Extinction Rebellion ingår tillsammans med flera andra svenska miljöorganisationer i ett nätverk som arbetar för att stoppa Preems expansionsplaner i Lysekil. Nyligen utförde Greenpeace en aktion vid raffinaderiet. 

– Budskapet är att regeringen inte ska låta Preem på tillåtelse att till utföra expansionen. Det är omöjligt att uppfylla parisavtalet och samtidigt låta Preem bygga ut. Vi vill att regeringen väljer att följa Parisavtalet. 

800dagar