Klimat.

2016-08-22 11:00
  • Man måste börja någonstans. Maria Ström från Wargön Innovation instämmer i graffitin på de gamla resterna av det som en gång var en av norra Europas största skogsindustrier.
    Man måste börja någonstans. Maria Ström från Wargön Innovation instämmer i graffitin på de gamla resterna av det som en gång var en av norra Europas största skogsindustrier.
  • Materialdiskussion. Louise Runsten samtalar med Lena-Marie Jensen, ansvarig för Smart Textiles Business Innovation, om vilka material som egentligen är ekologiskt mest hållbara.

Textilindustrins comeback

Textilindustrin är en av världens mest miljöförstörande verksamheter. Det har fått medvetna producenter att satsa på hållbart mode där kvalitet och miljöhänsyn står i centrum snarare än snabb omsättning. För Sverige innebär det att den sedan länge nedlagda tekoindustrin börjar få nytt liv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den som kliver av tåget vid Borås central ser en spektakulär kontorskub i ljusgrått glas till höger – Gina Tricots huvudkontor. Gina Tricot, ett familjeföretag med rötterna och basen i den gamla tekostaden Borås. Ett företag som har sociala uppförandekoder och jobbar med sin miljöprofil. Samtidigt jobbar man med fast fashion där låga priser, ständiga nyheter och snabb omsättningshastighet är huvudingredienser.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Inte en enda av Gina Tricots produkter tillverkas i Borås eller övriga Sverige. Sedan tekoindustrin gick i graven här i början av 70-talet är det väldigt lite textilier som gör det. Produktionen sker i billiga låglöneländer under många gånger svåra förhållanden.

Men alltfler inser att dagens textilindustri – enligt websiten EcoWatch världens efter oljeindustrin mest miljöförstörande verksamhet – är ohållbar. Kan det ge utrymme för Borås och Sveriges mer eller mindre utdöda tekoindustri att åter vakna till liv?

Ekologiska mössor

Louise Runsten rör runt med händerna i en flyttkartong fylld med mössor i olika färger.

– Här är lite rörigt, säger hon, för vi var på eventet Skate i helgen på Liseberg.

Louise Runsten gick tillsammans med kollegorna Matilda Johansson och Carin Andersson ut Textilhögskolan i Borås 2015. Redan på skolan sjösatte de sin företagsidé som byggde på att de älskade beanies och ville producera ekologiskt hållbara, flexibla och lokalt producerade mössor. De är exempel på nya, unga textilproducenter med fokus på miljö, hållbarhet och kvalitet. Fast fashion är i det närmaste skällsord.

– Jag blev väldigt anti när det gäller att shoppa efter utbildningen här på textilhögskolan och det gäller nog mina kollegor också.

De tre tjejerna i Norr Design är måhända en del av ett nytt tänk, av en kommande strukturomvandling. Deras mössor görs i ett ekologiskt och GOTS-certifierat (Global Organic Textile Standard) bomullstyg framställt hos en leverantör i Ulricehamn. Tyget färgas sedan på ett likaledes GOTS-certifierat färgeri i Kinnarum, för att slutligen sys upp i Borås.

– Det finns många producenter kvar här om man letar under ytan, fortsätter Louise Runsten.

Läs vidare på nästa sida: 70 000 arbetstillfällen försvann

Fakta Teko

Peak cotton är nådd. På 1960-talet konsumerade vi 15 miljoner ton textil i världen. I dag konsumerar vi 90 miljoner ton – en ökning med 500 procent. Och alla prognoser visar på att konsumtionen fortsätter att öka.

Genomsnittssvensken konsumerar i snitt 15 kg textil per år. Tre kilo lämnas till välgörenhet, fyra kilo hamnar i våra garderober och åtta kilo slängs.

Enligt Svenska Naturskyddsföreningen har ett plagg i Sverige en medellivslängd på 2,2 år. Om vi använde plagget 9 månader till skulle det minska klimatbelastningen med 27 procent.

l I dag är det främst billig arbetskraft som styr var producenter förlägger textilproduktionen. Alltmer produceras i Afrika, ofta med kinesiskt ägande.

Hållbara textilier anses av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien vara ett av fyra nationella spetsområden som ska stärka Sveriges internationella dragningskraft – de andra är dataspel, digital hälsa och smart urbant boende.