Klimat.

2020-12-30 15:45
Genom att ställa in sina allmänna fyrverkeriuppvisningar hoppas flera städer kunna minska smittspridningen. Bild: Shutterstock
Genom att ställa in sina allmänna fyrverkeriuppvisningar hoppas flera städer kunna minska smittspridningen.
Puffetikett
Dagens ETC

Stora fyrverkerier ställs in – ska avlasta vården

Många städer har ställt in sina officiella fyrverkerier till nyår för att minska risken för smittspridning.

Färre fyrverkerier är en god nyhet för djuren, men för miljön gör det ingen stor skillnad. Det giftigaste ämnet hexaklorbensen finns inte längre i fyrverkerier som säljs i Sverige

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

2020 har nästan helt överskuggats av pandemin, och på många håll kommer det nya året att välkomnas utan allmänna festligheter och fyrverkerier. Den nederländska regeringen beslutade redan i november att tillfälligt förbjuda all försäljning och användning av nyårsfyrverkerier för att avlasta vården som redan är ansträngd till följd av pandemin. Bara förra året sökte 1 300 personer i Nederländerna vård för skador orsakade av fyrverkerier.

Även tyska sjukhus har vädjat om fyrverkeriförbud till nyår, med hänvisning till det stora antalet smittade, och myndigheterna har meddelat förbud mot fyrverkeriförsäljning och mot folksamlingar utomhus på nyår. Men i Sverige är det fritt fram att köpa, sälja och och smälla av fyrverkerier precis som vanligt.

– Det finns inga förbud mot att samlas privat och skjuta fyrverkerier, men liksom i alla sammanhang gäller det att hålla ett säkert avstånd till personer som inte tillhör den närmsta kretsen, säger Kalle Asplund på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Inställda shower

Många städer och kommuner har självmant valt att ställa in sina allmänna fyrverkeriuppvisningar för att minska smittspridningen. Det gäller Stockholm och Malmö, och i Göteborg ställer tidningen Göteborgs-Posten in årets fyrverkeri, som arrangerats varje år sedan 1982.

– Efter överläggande med Smittskydd Västra Götaland beslutade vi att ställa in. Det vore olyckligt om GP indirekt skulle uppmuntra människor att samlas i större grupper. Vi vill ta vårt ansvar och på inget sätt bidra till ökad smittspridning i vår stad, sa Josefin Meyer, marknadschef på Göteborgs-Posten när beslutet togs i höstas. Även mindre städer som Västerås, Lidköping, Eskilstuna och Ystad har ställt in sina officiella fyrverkeri­shower

”Jättepositivt”

Mindre smällande är en god nyhet för både vilda djur och husdjur som lider av ljudet. För att minska mängden gifter som sprids har Naturskyddsföreningen under många år efterlyst hårdare miljökrav på fyrverkerier, inte minst för att få bort det starkt miljö- och hälsoskadliga ämnet hexaklorbensen. 2011 innehöll sex av åtta fyrverkeri­pjäser hexaklorbensen, men i årets tillsyn hittades inte ämnet i en enda av de undersökta produkterna.

– Det är jättepositivt. Minskningen beror helt klart på en ökad medvetenhet om miljöskadliga ämnen hos våra importörer, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalie­inspektionen.

Myndigheten kontrollerar bara reglerade ämnen, som hexaklorbensen och kvicksilver, vilket hittades i små mängder i en del av årets produkter. Men fyrverkerier kan även innehålla andra miljöskadliga ämnen, som barium och antimon.

– Men de förekommer i mycket små mängder som efter en tid inte ens är mätbara, säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges fyrverkeribranschförbund.

Oförändrad försäljning

Vilka ämnen fyrverkerier får innehålla styrs på EU-nivå. Direktimporterade pjäser från länder utanför EU kan innehålla ämnen som är förbjudna i Sverige och EU.

– Men det är kanske inte det största problemet. Större delen av tillverkningen sker i Kina och vi upplever att de numera tar ökat ansvar för innehållet i fyrverkerierna. Vi varnar ändå från att köpa illegala pjäser eftersom de kan vara otroligt kraftfulla och sakna instruktioner på svenska, säger han.

Ingenting tyder än så länge på att försäljningen inför nyåret gått ner, enligt Erik Nilsson.

– Importörerna har i alla fall inte levererat färre produkter till försäljningsställena. Medan somliga kanske håller sig inne på grund av pandemin finns det andra som känner att året varit så tråkigt att det är viktigare än nånsin att fira avslutet med ett ordentligt fyrverkeri, säger Erik Nilsson.

800dagar

Fyrverkerier och nyår

Många storstäder i världen, som London, New York, Las Vegas, Rio de Janeiro och Vancouver har ställt in sina traditionsenliga fyrverkeri­föreställningar i år. Men Auckland, på Nya Zeeland – den första storstaden i världen att passera tolvslaget till 2021 – kommer som vanligt att fira med jättefyrverkerier arrangerade av
Sky City Hotel.

Över nyår i Sverige gäller Folkhälso­myndighetens ”Nationella allmänna råd och rekommendationer under helger och högtider” som säger:

”Umgås helst i en mindre krets. Ju färre som samlas desto bättre. Du bör också undvika att ingå i flera olika grupper. Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt.”