Miljö.

2016-09-01 10:00
”Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå”, säger finansminister Magdalena Andersson. Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen backar om skatten på solel

”Det är EU-regler som tvingar oss”, försvarade sig regeringen med när de införde skatt på el från solceller. Nu svänger regeringen och säger att man ska se över möjligheten till nedsättning.

Det var bara två månader sedan regeringen införde skatt på el från solcellsanläggningar med en effekt på minst 255 kilowatt. Skatten drabbar alla anläggningar som lyder under samma organisationsnummer, vilket betyder att företag med flera olika, mindre anläggningar kan drabbas av skatten om de totalt producerar mer än ovanstående effekt.

”Tvärfel”, ”historisk idiotisk”, ”ett steg bakåt”, “hål-i-huvudet-skatt”, löd omdömet från de hårdaste kritikerna inför beslutet.

Nu backar regeringen och säger att de ska se över skatten.

– Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå. Det vi tittar på är hur långt det är möjligt att gå ned, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Det är lite märkligt”

En av dem som varit mest kritisk mot skatten är det förra MP-politikern Åsa Domeij, numera hållbarhetschef på Axfood. Företaget har haft planer på att installera solceller på sina varuhus, en satsning som Axfood plötsligt tvingades omvärdera när skatten beslutades.

– Det är bra att de lyssnat på debatten och backat så här snabbt. De hade ju inte heller klarat av att hålla sin linje i längden, säger hon.

Ett av de argument som kritikerna framhållit i debatten är att en skatt på el från solceller inte alls följer av EU:s regler, något som regeringen i sin tur hävdat när de argumenterat för skatten.

– Man kan tycka att det är lite märkligt. Vi på Axfood kunde ju få ut informationen från EU, så det är väldigt konstigt att inte regeringen gjorde samma sak. I våras pratade jag med Frans Timmermans, förste vice ordförande i Europeiska kommissionen, om det hela och hans svar var att vi ”inte skulle skylla skatten på EU”, och ”är du säker på att det inte bygger på en svensk tolkning?”, säger Åsa Domeij.

Enligt Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet, handlar det inte om något missförstånd från regeringens sida, snarare om en skatt som införts i defensivt syfte.

– Det är flera, som Svensk Fjärrvärme, som hotat med att gå till EU-kommissionen och anklagat oss för att snedvrida konkurrensen när vi gett skatte­lättnader till solkraft, så då införde vi den här skatten, för att slippa den processen. Men regeringen har aldrig velat ha en skatt på solel, säger han.

Läs vidare på nästa sida: ”Orimligt att betala skatt på el från solen”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Skatt på el från solcellsanläggningar

Skatten infördes den 1 juli i år. Skatten innebär att skatteplikt träder in om den installerade effekten av en solcellsanläggning är mer än 255 kilowatt.

Den som har en anläggning upp till 255 kilowatt blir skattebefriad.

Villaägare och mindre fastighetsägare kommer inte att beröras av skatten.