Klimat.

2020-07-07 12:31
Enligt en ny rapport har nästan hälften av  G20-länderna valt att ösa pengar över fossilbolag.  Bild: Shutterstock
Enligt en ny rapport har nästan hälften av G20-länderna valt att ösa pengar över fossilbolag. 
Puffetikett
Dagens ETC

Rapport: Mer stöd till fossilt än till förnybart

Kommer världen att ta sig i kragen vad gäller klimatet nu när coronakrisen visat att vi faktiskt kan kavla upp ärmarna när det behövs? Inte att döma av en rapport om G20-ländernas energiinvesteringar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Äntligen kommer världen kavla upp ärmarna och bekämpa klimatkrisen på allvar.” Den förhoppningen har väckts på flera håll efter de drastiska åtgärder som världens länder tagit till för att bekämpa coronakrisen.

Frågan är hur levande hoppet kan hållas när en ny rapport som tittat på G20-ländernas energiinvesteringar släpps den 15 juli. Enligt den har nästan hälften av de 20 länderna länderna valt att ösa pengar över fossilbolag för att hålla dem under armarna snarare än över de aktörer som satsar på förnybart.

– Vad vi ser är att länderna i princip gör vad de gjorde före covidkrisen. På så sätt har krisen tyvärr egentligen bara förvärrat de trender vi såg tidigare, säger Ivetta Gerasimchuk från tankesmedjan International Institute for Sustainable Development, en av de 14 miljöorganisationer och forskningsinstitut som varit med och tagit fram rapporten, till Climate Change News.

Sex väljer grönt

De länder som fram till den 1 juli gett mer pengar till fossilt än till förnybart är USA, Ryssland, Australien, Kanada, Frankrike, Indonesien, Saudiarabien, Sydkorea och Turkiet.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

De sex länder vars investeringar varit övervägande gröna är Kina, Indien, Japan, Tyskland, Storbritannien och Brasilien.

När det gäller Italien, Mexiko, Argentina, Sydafrika och EU som helhet så saknas dessvärre data för att avgöra huruvida mest pengar lagts i den gröna eller i den smutsiga vågskålen.

Hur pandemin i slutänden kommer att påverka världens strävande mot Parisavtalets mål, att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader, återstår att se.

För mycket fossilt

Michael Lazarus, chef för Stockholm Environment Institute, en annan av organisationerna bakom den kommande rapporten, var förra året med och skrev en annan rapport som kom fram till att världen tycks ligga 50 procent över taket för hur mycket fossila bränslen som bör produceras för att klara Parisavtalet. Nu säger han han förväntar sig att årets rapport kommer att hitta en liknande diskrepans mellan mål och verklighet – trots att pandemin fått utsläppen att krympa under våren.

– Men de kan lätt studsa tillbaka till samma nivåer de kommande åren, säger han.

Den brännande frågan för den som vill se att Parisavtalet uppnås är helt enkelt hur världens länder kommer att tackla krisen. Som exempel nämner Climate Change News Costa Rica. Landet har tidigare tagit det radikala beslutet att stoppa allt letande efter olja. Men nu höjs allt fler röster för att slänga förbudet i sjön för att på så sätt få in pengar som kan bidra till återuppbyggandet av landet efter corona.

800dagar

6 satsar på förnybart

Rapporten släpps den 15 juli på sajten energypolicytracker.org

Av G20-medlemmarna är det endast sex stycken som valt att satsa mer på förnybart än på fossilt i samband med coronakrisen.

Övriga 14 har antingen valt att ge pengar till det fossila eller så saknas data över investeringar.