Klimat.

2015-11-30 14:00
  • En grupp aktivister klädda som änglar poserar på Place de la Republique i Paris.  Bild: Laurent Cipriani/AP
    En grupp aktivister klädda som änglar poserar på Place de la Republique i Paris.
  • Tusentals par skor placerades under lördagens klimatmanifestation på Place de la Republique i Paris. Skorna symboliserade varje demonstrant som nu inte kan marschera på Paris gator på grund av demonstrationsförbudet. Bild: Laurent Cipriani/AP
    Tusentals par skor placerades under lördagens klimatmanifestation på Place de la Republique i Paris. Skorna symboliserade varje demonstrant som nu inte kan marschera på Paris gator på grund av demonstrationsförbudet.
  • Tusentals aktivister är på plats under de kommande två veckorna för att sätta press så att klimattoppmötet mynnar ut i ett starkt avtal för att bromsa klimatförändringarna.
    Tusentals aktivister är på plats under de kommande två veckorna för att sätta press så att klimattoppmötet mynnar ut i ett starkt avtal för att bromsa klimatförändringarna.

Parisdemonstranter trotsade förbud med kreativitet

I Paris förbjöds alla klimatdemonstrationer och aktioner efter terrordåden. Men mängder av aktivister lyckades trots det manifestera sina åsikter genom att använda sin fantasi. Dagens ETC är på plats i Paris.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: ”Folket kräver förändring och det nu!”

Det rådde ingen tvekan om att de var aktivister. Några trummor och pinnar till fanor vilade på golvet invid deras fötter och samtalen på kvarterskrogen i 11:e arrondissementet fördes tyst, trots att inte så många andra fanns i lokalen. Det var nervöst. Skulle folk dyka upp? Hur skulle polisen att agera? Kommer de gripa folk på plats?

Manifestationen söndagen den 29 november hade många miljö- och klimataktivister sett fram emot och planerat i över ett år. Dagen efter skulle ridån dras upp för FN:s klimattoppmöte COP21 och därför hade demonstrationer planerats över hela världen. Den största skulle vara just här, på plats i Paris. Gatans röst skulle bli så hög att delegaterna och världsledarna – som placerats flera kilometer utanför stadskärnan – inte skulle kunna ignorera vad folket kräver: klimaträttvisa, ett bindande och ambitiöst avtal. Men inte bara förbjöds alla klimatdemonstrationer och aktioner efter terrordåden i Paris i mitten av november. Den franska regeringen gick så långt att man satte 24 klimataktivister och organisatörer i husarrest i fredags. Dessutom har husransakningar genomförts och datorer och annat material beslagtagits.

Bildade kedja

Med stöd av undantagstillståndet – som också numera tillåter polisen att gripa demonstranter i nästan en veckas tid och tvingar den som bryter mot reglerna att betala mer än 50 000 kronor i skadestånd – stoppade alltså den franska regeringen alla försök till stora och breda mobiliseringar för klimatet. Men trots att den stora marschen i söndags förbjöds hittade arrangörerna ett sätt att genomföra sin protest. I stället för att marschera i ett tåg ställde sig 10 000 aktivister i en lång kedja med plakat, banderoller och slagord. Polisen hade informerats om aktionen, utan att ge sitt officiella tillstånd. Ändå syntes de inte till. Sambatrummorna hördes långa vägar och tillresta aktivister, som de 20 svenskar som stod bakom den svenska flaggan märkt med orden ”klimaträttvisa”, deltog med leenden spelande på läpparna. De flesta i kedjan var positivt överraskade att så många anslutit sig och aktivisten och arrangören Hoda Baraka, från klimatorganisationen 350.org, tyckte att aktionen var vacker:

– Den tre kilometer långa kedjan var ett bevis på hur stark och kreativ klimatrörelsen är. Tillsammans med hundratusentals människor världen över sände vi ett klart budskap till världens ledare, säger Hoda Baraka till Dagens ETC.

Hon pekar också på det hyckleri franska regeringen ägnar sig åt när den å ena sidan påstår sig förbjuda klimat­demonstrationerna på grund av säkerhetsskäl, men tillåter stora fotbollsmatcher och julmarknaden på Champs Elysée att gå av stapeln som planerat.

Läs vidare på nästa sida

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar