Klimat.

2021-09-13 20:00
Bild: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Ocasio-Cortez i storgräl med senator om Exxon-koppling

Smockorna flyger i luften mellan demokraterna Alexandria Ocasio-Cortez och Joe Manchin angående den senares ”mysstunder med Exxon” och president Joe Bidens ekonomiska paket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

President Joe Bidens föreslagna budgetplan för att en ”hållbar framtid” har rört upp känslorna rejält i det egna partiet. Det är Demokraternas Joe Manchin, senator från West Virginia, och kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez som nu grälar för öppen ridå.

Bråket mellan partifränderna började med att Wall Street Journal publicerade en debattartikel av Joe Manchin där han kritiserade presidentens ekonomiska paket på totalt 3 500 miljarder dollar, motsvarande nästan 30 300 miljarder kronor.

Anklagas för korruption

I paketet öronmärks pengar bland annat till att klimatsäkra infrastruktur, till utökad sjukförsäkring, till ren energi och till betald frånvaro från jobbet vid vård av sjukt barn.

”Jag tänker inte rösta för ett 3,5-biljonerförslag, eller någonting i närheten av den nivån, utan att få veta varför kongressen ignorerar de allvarliga effekter som inflation och skulder har på pågående regeringsprogram”, skrev Manchin i tidningen.

Den 2 september kommenterade Ocasio-Cortez debattartikeln på sin Twitter:

”Manchin har sina veckovisa mysstunder med Exxon och är en av många senatorer som ger lobbyister tillgång till sina pennor i form av så kallade ‘partiöverskridande’ lagförslag om fossila bränslen”, skrev hon och lade till att oljeindustrin dödar människor och att hon är trött på denna politiska korruption förklädd till ”klarsynthet”.

”Splittring, splittring, splittring!”

Igår söndag kom Joe Manchins respons, i en intervju med CNN:

– Min dörr är öppen för vem som helst. Det hon påstår är helt falskt. Superlativ som de hon använder är hemska och bidrar bara till splittring, splittring, splittring, sa han och refererade dessutom till Ocasio-Cortez som ”unga damen”. 

Hur mycket Manchin låter sig påverkas av oljeindustrin är en fråga som restes i juni då Unearthed, ett Greenpeacesponsrat journalistiskt projekt, rapporterade att de pratat med Keith McCoy, lobbyist för oljejätten Exxon, och att denne avslöjat att han träffar och pratar med tjänstemän under Manchin varje vecka med målet att skära bort så mycket som möjligt av ”allt det där negativa” i Bidens klimatplan, det vill säga lagförslag om att  begränsa utsläpp av klimatgaser och höjda skatter för industrin.

Exxon: Vi är chockade

Både vd och styrelseordförande för Exxon har sagt sig vara chockade över McCoys uttalanden och har tagit avstånd dem och sagt att de inte representerar företagets ståndpunkter i en rad frågor, bland dem till exempel skatter på fossila bränslen.

Huruvida presidentens ekonomiska paket går igenom är högst oklart. Förutom Manchin har ännu en demokrat, Arizonasenatorn Krysten Sinema, sagt att hon inte tänker rösta med sin president. Därmed saknas majoritet för paketet i den 50/50-delade senaten.