Klimat.

2020-02-13 09:30
Bild: Martin Meissner/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nya siffror: Globala utsläppen planar ut

De energirelaterade ­utsläppen av koldioxid växte inte under 2019, enligt nya data från ­Internationella energi­byrån IEA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utsläppen av koldioxid kan vara nära sin topp. I december beräknade forskningssamarbetet Global Carbon Project att de fossila utsläppen endast växte med 0,6 procent under 2019. Nu rapporterar Internationella energibyrån IEA att de energirelaterade utsläppen av koldioxid låg stilla under 2019.

Utvecklingen kan jämföras med 2018 då de energirelaterade utsläppen växte med 1,8 procent och de fossila utsläppen med 2,1 procent. Skillnaderna i siffror beror på att Global Carbon Project inkluderar samtliga koldioxidutsläpp, inklusive industrier som cementproduktion.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Verklig vändpunkt?

En avgörande faktor bakom utplaningen är kolkraftens fall. Kolkraften backade med 15 procent i USA och hela 25 procent i EU. Orsaken är att kolet konkurreras ut av fossilgas och allt billigare förnybar energi, tillsammans med högre utsläppspriser i EU. Samtidigt har utsläppen från olja och framför allt fossilgas fortsatt att växa.

Ödesfrågan för världen är om utplaningen av utsläpp är en tillfällighet eller en verklig vändpunkt. 2013–2016 såg utsläppen också ut att plana ut, men tog sedan ett skutt igen.

– Vi behöver arbeta hårt för att säkerställa att 2019 blir ihågkommet som den slutgiltiga toppen för de globala utsläppen, inte bara ytterligare en paus i tillväxten”, säger IEA:s chef Fatih Birol i ett pressmeddelande.

800dagar

Fakta utsläpp

Utsläppsminskningarna är koncentrerade till den rika världen. Enligt IEA minskade utsläppen i de utvecklade ekonomierna med 3,2 procent, samtidigt som de växte lika mycket i övriga världen.

Asien stod för 80 procent av den utsläppsökningen.

l Kina växte utsläppen med 2,6 procent, i Indien med 1,8 procent.

Samtidigt bromsade tillväxttakten in under 2019.