Analys/Jens Ergon.

2019-11-29 09:35
Smog i New Dehli, Indien / Klimatdemonstration i Los Angeles. Bild: Manish Swarup/Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Smog i New Dehli, Indien / Klimatdemonstration i Los Angeles.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya larmrapporter inför klimatmötet i Madrid

Här är världens otillräckliga klimatplaner

Så här rankas världens länder av forskningsnätverket Climate Action Tracker. Bedömningen utgår från nuvarande klimatplaner och tar hänsyn till att rika länder behöver göra mer.

USA

Rankas med dagens klimatpolitik bland världens sämsta, i klubben med sikte på minst 4 graders uppvärmning. Ska enligt Trump lämna Parisavtalet efter presidentvalet nästa år. Samtidigt är USA djupt splittrat. De delar som går emot Trump står för 70 procent av landets BNP och deltar i Madrid under parollen We Are Still in, med en större delegation än den officiella. Nästa års presidentval kommer att bli avgörande – för USA och världen.

Brasilien

Brasiliens president  Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Bolsonaros Brasilien visar noll tecken på skärpta klimatambitioner. Tillbakarullningen av skydd av regnskogen – där Brasilien tidigare gjort stora framsteg – har öppnat en enorm osäkerhet om landets framtida utsläpp. I Madrid kan landets förhandlare försöka maximera Brasiliens möjligheter att räkna in regnskogen som kolsänka när landets utsläpp kalkyleras – samtidigt som Bolsonaro skövlar Amazonas på hemmaplan.

Ryssland

Världens femte största utsläppsland parkerar i bottenträsket. Olje- och gasjätten är mästare på klimatpolitiskt dubbelspråk. Putin bejakar Parisavtalet och har utlovat en omställning till en ”grön ekonomi”. Men landets förnybara satsning är obefintlig och Ryssland har bland de tunnaste klimatmålen av alla. Ambitionsnivån: Att utsläppen ska fortsätta växa med 10 procent till 2030.

Kina

Världens utsläpps­jätte – totalt sett. Men räknat per person är Kinas utsläpp som EU:s och mindre än hälften av USA:s. Tillväxt­miraklet stöptes i kol på 90- och 00-talet. Sen drog ledningen i bromsen p.g.a. smoggen. Kolanvändningen slutade växa. Nu satsar Kina mest i världen på förnybar energi. Officiellt ska Kinas utsläpp nå sin topp senast 2030, vilket placerar landet i 3–4-gradersklubben. Många hoppas att Kina ska skärpa sitt mål. Men handelskrig med USA och en mer hårdför ledning, som antytt att på nytt tillåta kolet att växa, har sått tvivel.

Indien

Den enda storspelare vars klimatmål är i linje med 2-gradersmålet. Har tidigare satsat stort på kolkraft. Men allt billigare sol- och vindenergi har ritat om jättelandets energiframtid. I år backar kolkraften i landet, för första gången på 30 år. Indien är ovilligt att skärpa sina åtaganden – i varje fall innan den rika världen utlovar mer klimatfinansiering. Samtidigt talar Indiens premiärminister Modi om att flerfaldiga landets mål för förnybar energi. Rör sig omvärlden så kan Indien röra sig.

Japan

Japans nye miljöminister Shinjiro Koizumi gjorde succé i New York. Det ska vara sexigt att kämpa mot klimatkrisen, deklarerade den välfrisserade 38-åringen. Men några skärpta klimatåtaganden är inte i sikte. Fukushima-olyckan spökar fortfarande. Kärnkraftens framtid är oklar, de förnybara satsningarna för klena och landets ny kolplaner blockerar all sexig klimatpolitik. Japan lunkar på mot 3–4 graders uppvärmning.

Afrika och små önationer

20 afrikanska länder har tillsammans med 33 små önationer utlovat att stärka sina klimatambitioner under nästa år – av ren självbevarelsedrift. Önationerna siktar på 100 procent förnybart. Den positiva överraskningen är Sydafrika, som har en omfattande kolindustri. Samtidigt har länderna problem att finansiera sina klimatplaner.

EU

Med Trump och Bolsonaro hoppas världen på EU. Men hittills räcker EU:s ambitioner bara till att leda världen mot 2-3 graders uppvärmning. Den nya kommissionen har utlovat en ”Green Deal”. Socialdemokrater, konservativa och liberaler vill se 30–40 procent lägre utsläpp under 2020-talet, de gröna en halvering. Ambitionerna är hjälpligt kompatibla med 2- respektive 1,5-gradersmålet – om man låtsas att rika länder inte behöver agera snabbare än övriga världen. EU:s nye klimatkommissionär Frans Timmermans deltar i Madrid. Löfte om skärpta klimatmål och netto nollutsläpp 2050 bör betraktas som ett minimikrav.

Australien

Ingen förväntar sig nya löften från Australien, trots monumentala skogsbränder. Scott Morrisons regering har slagit ifrån sig allt tal om klimatkris. Landets klimatmål pekar mot 2–3 graders uppvärmning – oräknat landets omfattande export av kol. Men precis som USA är Australien splittrat. Förnybart växer så det knakar och samtliga delstater och territorier har numera netto nollutsläpp som mål 2050.)

Källa: Emissions Gap Report 2019, UNEP

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter