Klimat.

2020-03-06 09:45
Ny forskning visar att klimatkrisen kraftigt ökat risken för extremväder.   Bild: Rick Rycroft/AP/TT
Ny forskning visar att klimatkrisen kraftigt ökat risken för extremväder.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny forskning: Klimatkrisen bakom bränderna i Australien

Klimatförändringarna var en bidragande orsak till de svåra bränderna som nyligen drabbade sydöstra Australien, enligt ny forskning.

– Det finns bevis för att brandsäsongen har förlängts och blivit mer intensiv, och för att extrema temperaturer spelar en roll i detta, säger klimatforskaren Sophie Lewis.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Värmeböljor med exceptionellt höga temperaturer och extremt lite regn – i Australien kallat ”fire weather” eller brandväder – är den största riskfaktorn bakom svåra bushbränder i sydöstra Australien. Nu visar ny forskning att klimatförändringarna kraftigt ökat risken för just den här typen av extremväder.

I studien, som gjorts av det internationella forskningssamarbetet World Weather Attribution, jämförs dagens förhållanden med en global temperaturhöjning på 1°C med det klimat som rådde kring år 1900.

Resultatet visar att sannolikheten för att en vecka med så höga temperaturer som inträffade i sydöstra Australien i december 2019, har ökat med åtminstone två gånger till följd av klimatförändringarna. Studien visar också att de värmeböljor som nu drabbar landet är 1-2 grader varmare än de var år 1900.

– Det är klarlagt att brandsäsongen har förlängts och blivit mer intensiv, och att extrema temperaturer spelar en roll i detta, säger forskaren Sophie Lewis, vid universitetet i New South Wales.

Modeller missar trenden

Enligt analysen har klimatförändringarna hittills ökat risken för så kallat brandväder med minst 30 procent. Samtidigt understryker forskarna att de väderförhållanden som höjer risken för bränder har ökat i en snabbare takt än vad klimatmodellerna visar.

– Klimatmodellerna underskattar alltid den ökade brandrisken. Det betyder att vi vet att riskökningen är större än de 30 procent modellerna visar, säger Geert Jan van Oldenborgh, professor vid Kungliga meteorologiska institutet i Nederländerna, och en av författarna bakom studien.

Hundratals studier

Hittills har fler än 230 studier undersökt om klimatförändringarna gör extremväder vanligare. Bland annat har forskargruppen bakom analysen för sydöstra Australien i tidigare studier visat att klimatförändringarna ökade sannolikheten för rekordvärmen i Frankrike i somras och att klimatkrisen förvärrade det kraftiga regnovädret under stormen Imeldas framfart över Texas i september.

– Anpassning och motståndskraft är avgörande för att tackla förhöjda klimatrisker, men det räcker det inte. Utsläppen måste minska, säger professor Maarten van Aalst, vd på Red Cross Red Crescent Climate Centre i Haag, och en av forskarna bakom den nya studien.

11 miljoner hektar mark ödelades

Studien ”Attribution of the Australian bush fire risk to anthropogenic climate change” är gjord av forskare i det internationella samar­betet World Weather Attribution (WWA).

Minst 34 människor och 1,5 miljarder djur miste livet i bushbränderna i Australien 2019/2020. Därtill ödelades mer än 11 miljon hektar mark (en areal större än hela Irland) och närmare 6 000 byggnader förstördes.

I veckan publicerades också en rad forskningsstudier av bränderna i Australien i tidskriften Nature Climate Change. Bland annat konstateras att bränderna saknar motstycke när det gäller den yta som eldhärjats.