Klimat.

2019-01-30 08:55
  • Bild: Marit Hommedal/NTB Scanpix/TT
  • Bild: Marit Hommedal/NTB Scanpix/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Norge rekordsatsar på fossila bränslen

Trots att statsminister Erna Solberg ofta återkommer till att Norge ska vara ledande i den gröna omställningen, fortsätter landet satsa på olja.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den norska statsministern Erna Solberg har under sina dryga fem år som statsminister många gånger talat om den nödvändiga gröna omställningen. Norge ska ligga i framkant. Men trots det forsätter de norska satsningarna på oljeutvinning.

För två veckor sedan beslutade den norska regeringen att dela ut 83 licenser för att leta efter nya olje- och gaskällor. Det är mer än någonsin tidigare. Halvar Raavand, politisk rådgivare på Greenpeace i Norge, menar att regeringens agerande är obegripligt.

– Det är helt otroligt att Norge som vill vara ett föregångsland
i kampen för omställning inte ser kopplingen mellan oljeutvinning och klimatförändringarna, säger han.

Halvar Raavand menar att Norge måste påbörja en avveckling av oljeindustrin, istället för att bygga ut den. Annars kommer målen i Parisavtalet aldrig att nås.

– Ett första steg är att stoppa all tilldelning av nya licenser. Om bara elva år ska vi nästan ha halverat våra koldioxidutsläpp, men det kommer vi aldrig lyckas med om gas- och oljeindustrin får fortsätta växa, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Står i spagat”

Tore Furevik, professor i oceanografi och chef för Bjerkenes-centret för klimatforskning, håller med. Han menar att Norge måste byta inrikting och på allvar ställa om.

– Norge har på många sätt en ambitiös klimatpolitik, och utåt är Norge väldigt aktiva. Men det är som att vi står i spagat, ena benet satsar på att reducera utsläppen medan det andra har sjunkit djupt ned i olje- och gasindustrin, säger han.

Både Tore Furevik och Halvar Raavand menar dock att det också finns ett växande motstånd. Allt fler tycker att Norge måste påbörja avvecklingen av gas och oljeindustrin nu. Och framförallt, att satsningarna i nya områden måste upphöra. Tore Furevik tror att det även bland investerare finns en större försiktighet nu – de fossila resurserna ses inte längre som en framtidsbransch.

– Att bygga ut nya fält är en jätteinvestering. Det måste
betala sig i flera decennier framåt, samtidigt som vi 2050 ska ha ett nollutsläpp, säger han.

Investeringarna ökar

Än så länge talar lite för att branschen har gett upp oljan. Intäkterna från oljeexporten ökar, och förra året (fram till november) ökade investeringarna i branschen med åtta procent, enligt Sveriges radio. Den norska statistikbyrån SSB räknar med ännu större ökningar i år. Framförallt beror det på att nya oljefält tas i drift.

Ett sådant exempel är Johan Sverdrupfältet i Nordsjön, som väntas bli ett av världens fem största oljefält när utvinningen startar i november i år. Fältet hittades 2010 av svenska Lundin Petroleum, och ska när det är fullt utbyggt producera 160 000 fat om dagen – det motsvarar nästan en tiondel av all olja som produceras i Norge idag. Och Lundin hoppas på att hitta olja också på nya platser, även i kontroversiella arktiska områden. Norges olje- och energiminister Terje Søviknes hoppas också på det.

– Där har gjorts några fynd, men de riktigt ”stora elefanterna”, som man ofta kallar dem på olje- och gasspråk, har vi inte hittat ännu, sa han till  Sveriges radio i somras och förklarade att han nu hoppas på att den relativt stora sökaktiviteten
i Barents Hav ska ge resultat.

Politisk ovilja

Tore Furevik tror att det kommer att krävas en ny regering för att landet på allvar ska ändra sin politik. Men han tror att det kommer ta tid, oavsett vilken koalition som styr.

– Inget av de två stora partierna, Höyre eller Arbeiderpartiet, har tagit en verklig diskussion om restriktioner för oljebranschen. Jag tror att det kommer att komma, men på grund av att olje- och gassektorn är så stor, både när det gäller arbetstillfällen och ekonomi, så går det långsamt, säger han.

Halvar Raavand menar att det ändå inte är hopplöst.

– I Arbeiderpartiet finns det en intern debatt, och det finns en allt större opinon för en avveckling. Nu har vi till 2021 på oss att försöka påverka i rätt riktning. Jag tror det kan gå, för trots allt vet alla att omställningen måste ske förr eller senare. Och ju längre vi väntar, desto svårare blir det, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Oljelandet Norge

800dagar

Norsk oljeproduktion

2018 – 229,1

2017 – 238,7

2016 – 233

2015 – 230,1

2014 – 218,6

Källa: Oljedirektoratet, gäller olja och gas, i miljoner kubikmeter.