Klimat.

2019-03-26 15:00
Lorentz Tovatt (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT
Lorentz Tovatt (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

MP om Arlanda-utbyggnaden: ”S sätter näringslivet före klimatet”

Regeringskonflikten om expansionen av Arlanda trappas nu upp. MP tänker inte medverka till en utbyggnad av flygplatsen, meddelar partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Socialdemokraterna är naiva när de tror att de kan bygga ut flygkapaciteten i Sverige utan att utsläppen ökar, och det finns en djup ideologisk skiljelinje mellan S och MP i Arlandafrågan.

Det säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för MP, till Dagens ETC.

– Resandet måste anpassa sig efter planetens gränser och klimatet. Socialdemokraterna bryr sig mer om vad näringslivet vill. Vi menar att flygandet inte kan öka om vi ska klara klimatkrisen, säger han.

Kan Miljöpartiet sitta kvar i en regering som bygger ut Arlanda?

– Svaret på frågan är att Arlanda inte bör byggas ut. Sen får vi diskutera alla detaljer i regeringen. Men för min del kan jag inte se att Arlanda överhuvudtaget kan byggas ut.

Talar du för Miljöpartiet när du säger att ni inte kan gå med på en utbyggnad?

– Vi förhandlar inte genom ultimatum i medierna på det sättet. Jag redogör för MP:s linje och för vår del är det uppenbart att en utbyggnad inte är förenlig med att klara klimatkrisen. Det är ett tydligt besked från vår sida.

Vad säger du till de miljöpartister som hotar att lämna partiet om regeringen driver igenom utbyggnaden?

– De kan vara väldigt trygga med MP:s linje att Arlanda inte ska byggas ut.

Arlandarådet har utgått från Swedavias prognoser om en fördubbling av Arlandas kapacitet. MP har haft en ledamot i rådet i 1,5 år. Varför agerar ni först nu?

– Det är inte en helt korrekt beskrivning. Arlandarådet har funnits till som ett diskussionsforum för hur man vill utveckla Arlanda ur ett helhetsperspektiv och där kan inte vi som parti sätta ett tankeförbud för vad deltagarna ska tänka.

Det kan inte komma som en nyhet för er att Socialdemokraterna har haft den här riktningen hela tiden?

– Nej, det är ingen nyhet för oss. Vi är två olika partier som har olika åsikter i en rad frågor. Det som den här frågan rör nu är om regeringen ska lägga fram en färdplan för Arlanda som innehåller formuleringar om att Arlanda ska expanderas kraftigt. Och det ställer vi inte upp på.