Klimat.

2018-09-12 09:30
Wolfgan Brunner bärs bort av polisen i samband med protesterna 2012 / Kristina Bohman Söderdahl och hennes man Olov Söderdahl i Ojnareskogen efter att de fått beskedet att de vunnit striden. Bild: Karl Melander/TT / Lisa Wanneby
Wolfgan Brunner bärs bort av polisen i samband med protesterna 2012 / Kristina Bohman Söderdahl och hennes man Olov Söderdahl i Ojnareskogen efter att de fått beskedet att de vunnit striden.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljövännerna vann – det blir ingen kalkbrytning i Ojnare

Den kanske största miljöstriden i svensk historia är över. Det blir ingen kalkstensbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland.

Föreningen Bevara Ojnareskogen bildades 2005, efter att Nordkalk ansökt om provbrott för kalkbrytning i Ojnareskogen. Då inleddes en tretton år lång strid mellan närboende, miljöorganisationer och finska Nordkalk.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

I tisdags samlades ett 40-tal medlemmar och andra som stridit mot kalkbrytningen, i skogen för att lyssna in domen från Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). Glädjen var stor när beskedet kom.

– Det var en stor lättnad, människor firade, det var en fantastisk stämning, säger Kristina Bohman Söderdahl, som varit sekreterare i föreningen.

Fick brytningstillstånd

Tretton år av processer som böljat fram och tillbaka är över. Så sent som 2014 fick Nordkalk brytningstillstånd, vilket dock inte hann vinna laga kraft innan regeringen beslutade att göra det aktuella området, kallat Bunge Ducker, till Natura 2000-område.

I tisdagens dom skriver MÖD att stenbrytning inom Natura 2000-området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer, som exempelvis karsthällmarker, bryts ut.

"Domstolen har därför funnit att täktverksamhet på platsen skulle innebära en skada på Natura 2000-området och att det inte finns några skyddsåtgärder som kan motverka eller förhindra att denna skada uppkommer", skriver rätten.

– Det stod länge och vägde, frågan var om den svenska Miljöbalken var tillräckligt stark och skulle räcka som miljölagstiftning. Det är viktigt att det nu framgår att domstolens bedömningar ska vara så stränga som de till slut var i det här fallet, säger Kristina Bohman Söderdahl.

”Inte rättssäkert”

Håkan Pihl, chefsgeolog på Nordkalk, säger i ett pressmeddelande att domen självklart är en besvikelse eftersom företaget tidigare fått tillstånd.

– Att regeringen ingriper i en pågående tillståndsprocess och ändrar spelreglerna så radikalt som i detta fall, och till förmån för staten, är inte rättssäkert. Enskilda näringsidkares grundläggande fri- och rättigheter måste tillvaratas och skyddas i ett demokratiskt samhälle, säger Håkan Pihl. 

Nordkalk kommer att driva frågan vidare, i första hand till Högsta Domstolen, men därefter också till Europadomstolen om det skulle behövas, tillägger han.

”Känner mig trygg”

Daniel Juvél, koncernchef för SMA Mineral säger till SVT Nyheter att domen är ”en otroligt stor besvikelse”. 

– Vi kommer att driva det här in i kaklet som man säger. Det här är viktigt för oss, för våra kunder, för Sverige och samhället, säger Daniel Juvél till SVT Nyheter.

Kristina Bohman Söderdahl tror inte att Högsta domstolen tar upp frågan.

– HD har redan kommit med korrigerande beslut en gång, jag kan inte föreställa mig att de tar upp det igen, säger hon.

Och Europadomstolen kan inte ändra MÖD:s beslut, tillägger hon.

– Jag känner mig ganska trygg med dagens dom. Jag kan inte se hur företagen skulle kunna rubba domstolens beslut, säger Kristina Bohman Söderdahl.

Läs vidare på nästa sida: Detta har hänt

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter