Klimat.

2018-09-17 11:30
Puffetikett
Dagens ETC

LISTA: Handfasta miljötips ur boken ”Ett hållbart liv”

Många är besvikna på politikernas lama klimatarbete. Men på gräsrotsnivå är den gröna omställningen i full gång, och det finns mycket var och en kan göra. Är du osäker på hur? 

Undvik mat med antibiotika

Bild: Linus Sundahl-Djerf/TT

Råd nummer ett är att äta mer grönt, och dra ner på köttet. Men när vi äter kött är det bra att göra ett medvetet val. På senaste tiden har frågan om antibiotika i kött blivit allt viktigare. I Sverige har vi ganska strikta lagar när det gäller att ge antibiotika till djur i köttproduktion. I ekologisk köttproduktion är antibiotika inte tillåtet alls. Men köper du kött från andra länder är det betydligt vanligare att det innehåller antibiotika. I Danmark används tre gånger mer antibiotika än i Sverige, i Tyskland åtta gånger och i Spanien 34 gånger mer än i Sverige.

Sverige är det EU-land som använder minst antibiotika så köp svenskt kött, allra helst ekologiskt. Om du äter på restaurang, fråga varifrån köttet kommer.

Om vi äter kött som innehåller rester av antibiotika bidrar det till att resistensen mot antibiotika ökar. Det vill säga, att fler bakterier som antibiotika inte biter på, sprids. Detta är väldigt farligt och ett av de största hoten mot vår hälsa idag.

Vänligare våtservetter

Våtservetter är varje småbarnsförälders räddare i nöden.

Men kanske kan du minska användningen?

Våtservetter innehåller ofta mycket kemikalier som inte är bra för barnets hud. Välj miljömärkta servetter utan parfym. Ännu bättre är att göra dina egna:

1. Använd vanliga torra tvättlappar (miljömärkta).

2. Lägg tvättlapparna i en plastpåse tillsammans med lite ekolo-

gisk matolja eller kokosolja och vatten.

3. Använd inom de närmaste 2–3 dagarna.

Koka smart

Bild: Pixabay

Det finns flera sätt att spara energi när du lagar mat på spisen:

• Genom att ha locket på när du kokar något sparar du el.

• Om du till exempel kokar upp ris och stänger av plattan, kokar riset färdigt på eftervärmen och är klart efter tjugo minuter (om du inte har induktionsspis, då bildas ingen eftervärme).

• Använd vattenkokare för att koka upp pastavattnet, det är det mest energieffektiva sättet (om du inte har induktionsspis, då är den mest effektiv).

• Det går ofta att koka fler saker tillsammans, lägga i ägg som kokar med potatis de sista minuterna eller grönsaker som kan ångkoka ovanför potatis eller ris. Det finns särskilda insatser för ångkokning.

Skippa det antibakteriella

• Antibakteriella produkter finns inom rengöring, hygien och kläder. Se upp för dessa. Vanlig tvål och vatten för kroppen eller disk- medel för olika ytor räcker nästan alltid. Antibakteriella produkter kan vara hjälpsamma i miljöer som måste vara sterila: som på sjukhus eller i ett slakteri, men är överflödiga i hemmet och kan bidra till att skapa resistenta bakterier. När antibakteriella produkter rinner ut i vattnet skadar de dessutom levande organismer.

• Leta efter längre garanti.

• Utöver att ha koll på miljömärkningarna är det också bra att köpa produkter med lång tillverkningsgaranti. Då är chansen större att produkten håller länge eller att du kan få den reparerad. I Konsumentköplagen hittar du vad som gäller när varor går sönder.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter