Mötet.

2017-12-28 12:30

Klimatskeptikern som bytte sida

Jerry Taylor arbetade som professionell klimatskeptiker och fick betalt för tona ner ­hotet från den globala uppvärmningen. I dag försöker han få republikanska politiker att ta klimat­forskningen på allvar.

Visst förändras klimatet men konsekvenserna är med största sannolikhet överdrivna. Att minska användandet av fossila bränslen skulle bli orimligt dyrt och förödande för ekonomin.

I två decennier drev Jerry Taylor sådana argument i tv-debatter, hos konservativa pratradiostationer, på tidningars debattsidor och i talepunkter som han skrev åt republikanska politiker.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Taylor var en av USA:s mest inflytelserika klimatskeptiker i sin roll som energi- och miljöexpert på den konservativa organisationen American Legislative Exchange Council och på libertarianska Cato Institute, en av landets tyngsta högertankesmedjor.

– Jag var ganska bra på det jobbet, säger Jerry Taylor.

Men något hände. I en tid när sprickan i klimatfrågan mellan republikaner och demokrater bara växer är 55-åringen med den marinblå kostymen och det kortklippta grå håret den enda profilerade betalda klimatskeptikern som bytt sida.

– Mitt jobb på Cato Institute gick ut på att försöka övertyga människor att inte oroa sig över klimatförändringarna. I det arbetet behövde jag ta del av motståndarsidans starkaste argument. När jag gjorde det under två decenniers tid blev det allt tydligare att de argument som jag själv drev vilade på en väldigt skakig grund ur vetenskaplig, ekonomisk och moralisk synvinkel.

Ska träffa donatorer

Jerry Taylor har just varit och rökt en röd Marlboro utanför hotellet där han bor med utsikt över ett snöigt Central Park. Han är på besök i New York från sin bas i Washington DC för att träffa donatorer till tankesmedjan Niskanen Center som han grundade 2015 efter att ha lämnat Cato Institute.

– Vi tillbringar större delen av vår tid med att försöka tala med republikaner i kongressen och utbilda dem om klimatforskning. Tack vare min bakgrund har jag en viss trovärdighet i den målgruppen.

Samtidigt som enigheten är total bland klimatforskare om människans roll i den globala uppvärmningen har Republikanerna blivit allt mindre övertygade de senaste åren. Tea Party-rörelsens framfart efter Obamas valseger 2008 knuffade partiet högerut och mot ett större motstånd mot alla former av miljöpolitik.

Samtidigt har fossilindustrin och inflytelserika donatorer som miljardärbröderna Charles och David Koch varit aktiva i att finansiera klimatskeptiska politiker. Donald Trumps valseger i höstas blev en storvinst för det perspektivet.

Presidenten, som själv kallat den globala uppvärmningen för en ”kinesisk bluff”, utsåg klimatskeptiker som Rick Perry och Scott Pruitt till energiminister respektive chef för miljömyndigheten EPA.

”Bygger allianser”

Men det finns ett motstånd mot det synsättet inom den amerikanska högern.

– Omkring 40 till 60 republikaner i representanthuset och ett dussintal i senaten är obekväma med den klimatförnekelse som präglar den nuvarande partilinjen, säger Jerry Taylor.

– Vårt jobb är att försöka få den gruppen att växa och att hjälpa dem tänka igenom hur ett republikanskt svar på klimatproblemet ska se ut. Vi pratar också med demokrater och miljöaktivister och bygger allianser.

I sina möten med republikaner pratar Jerry Taylor gärna om risktänkande. Även om de tror att klimatkrisen inte blir så allvarlig som forskningen säger, är det värt risken att ha fel?

– När det gäller utrikespolitik förstår republikaner det tankesättet intuitivt: Även om det till exempel är sannolikt att Nordkorea inte kommer använda sina atomvapen måste vi gardera oss mot risken. På samma sätt måste vi gardera oss mot risker kopplade till klimatet eftersom de möjliga konsekvenserna är katastrofala. Det argumentet fungerar bra på republikaner, tro det eller ej, säger Jerry Taylor.

Han är del av en löst sammansatt grupp tankesmedjor, politiker och aktivister i Washington som ibland kallas för eco-right – ”eko-högern” – som menar att det är nödvändigt att få med sig republikaner för att kunna möta klimathotet.

De ser koldioxidskatt på utsläpp som den viktigaste klimatåtgärden. Tanken från högerhåll är att en sådan skatt lämnar beslutet om hur och när utsläppen ska minska till marknadens aktörer i stället för staten.

– En koldioxidskatt skulle skapa en drivkraft för företag att investera i teknologi med låga koldioxidutsläpp, utan att det krävs 30 000 byråkrater och tiotusentals sidor med regler, menar Jerry Taylor, som vill se att fossila bränslen fasas ut ur den globala ekonomin till år 2050.

”Massiv förstörelse”

Idén om en självreglerande marknad underkänns av vänsterdebattörer som Naomi Klein, som i sin bok ”Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet” (2014) skriver om hur det krävs en radikal förändring av hela vårt ekonomiska system för att hantera klimatkrisen.

Taylors argument när han försöker övertyga republikaner är tvärtom att klimataktivism är förenlig med deras marknadsvänliga värderingar.

– Libertarianer menar att statens främsta roll är att skydda individens rättigheter. Det innefattar din rätt att använda dina egendomar så som du önskar. Vad är klimatförändringar om inte en massiv förstörelse av privat egendom, orsakad av de som står för utsläppen, menar Jerry Taylor.

Trots att han håller fast vid sitt libertarianska perspektiv har han förlorat en hel del vänner från tiden som klimatskeptiker på Cato Institute.

– Somliga menar att den enda rimliga förklaringen till att jag bytte sida är att jag fått betalt för att göra det. Vilket är löjligt, säger Jerry Taylor.

Kvar i motståndarlägret finns också hans bror James, chef för energi- och miljöfrågor på Heartland Institute, en ledande klimatskeptisk tankesmedja som finansieras av bröderna Koch.

– Vi försöker att inte prata så mycket om klimatfrågor när vi ses, säger Jerry Taylor kort.

Jerry Taylor om ...

Kunskaperna om klimatforskning bland högern i Washingtons politiska elit:

– Även politiker och professionella politiska analytiker är otroligt oinformerade om klimatfrågor. Framför allt eftersom deras jobb inte kräver att de brottas med andra sidans argument. För att tala till den egna sidan räcker det att vråla om att vänstern försöker förstöra den fria marknaden och att peka på några feltolkade studier.

Läget i Republikanerna:

– Jag har varit republikan större delen av mitt liv, men den nya Trump-linjen går tvärtemot det mesta jag tror på. Inställningen till invandring och klimatet är de frågor som håller unga människor borta från partiet nu. Om Republikanerna ska nå ut till millenniegenerationen måste de möta en oro över klimatet som är mycket större bland unga än äldre amerikaner. Jag röstade på Hillary i valet och var stolt över det.

Trump och klimatet:

– Om Donald Trump väljs om år 2020 minskar möjligheten till ett republikanskt uppror i klimatfrågan kraftigt. Då är republikanerna ute ur leken i klimatfrågan fram till åtminstone 2024 och det har vi inte råd med.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Jerry Taylor

Ålder: 55

Gör: Vd för tankesmedjan Niskanen Center

Bor: Arlington, Washington DC