Klimat.

2020-06-23 19:29
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Hård kritik mot indisk kolauktion: ”Vem ska ha det?”

Indiens regering försöker stärka landets ekonomi genom att sälja ut kolgruvor till högstbjudande. Men kritiker säger att beslutet är ett stort misstag, både för ekonomin och miljön.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I ett försök att dra in pengar till statskassan har Indiens regering beslutat att bjuda ut 41 kol­fyndigheter till högstbjudande privata företag. Enligt premiärminister Narendra Modi syftar draget till att stärka landets självförsörjning på fossil energi och utveckla de östra och centrala delarna av Indien.

– Människor i dessa områden vill ha utveckling men har halkat efter, säger han enligt climatechangenews.com.

Efterfrågan på kol minskar

Kritiker kallar beslutet för ”desperat” och hävdar att Modi försöker gjuta liv i en döende bransch. Det påpekas också att många kolkraftverk gick på halvfart redan innan coronakrisen slog till. Under landets coronanedstängning har efterfrågan på kolkraft dessutom sjunkit med 30 procent. Detta samtidigt som en analys från till exempel analysinstitutet Ieefa visar att förnybar energi stod för två tredjedelar av landets kapacitetsökning under 2019–2020.

– Efterfrågan på kol minskar. Så, även om detta kol nu bryts – vem är det som ska ha det?, kritiserar Sunil Dahiya, analytiker på Centre for Research on Energy and Clean Air, och säger att risken finns att ingen kommer att vilja köpa det kol som bryts, med “ännu en ekonomisk katastrof som följd”.

Även kolfyndigheternas placering har gett upphov till oro, eftersom de flesta finns i ekologiskt känsliga områden.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar