Klimat.

2018-12-05 10:25
  • Länsstyrelsens bilder visar på stora förändringar i Sylglaciären och Helagsglaciären över kort tid Bilder: Tomas Bergström/Länstyrelsen Jämtlands län
    Länsstyrelsens bilder visar på stora förändringar i Sylglaciären och Helagsglaciären över kort tid
  • ”Det mest uppseendeväckande i det här är att en stor del av Sylglaciären har kollap­-s­at, och det har gått undan”, säger Per Holmlund, professor i glaciologi.  Bild: Privat
    ”Det mest uppseendeväckande i det här är att en stor del av Sylglaciären har kollap­-s­at, och det har gått undan”, säger Per Holmlund, professor i glaciologi.
Puffetikett
Dagens ETC

Här smälter de jämtländska glaciärerna

Delar av Sylglaciären i Jämtland har kollapsat, visar bilder från länsstyrelsen. Anledningen är den varma sommaren då ovanligt mycket snö smälte, och även Helagsglaciären har påverkats av sommarens höga temperaturer.

– Det mest uppseendeväckande i det här är att en stor del av Sylglaciären har kollapsat, och det har gått undan. Det har betydelse för vår förståelse av glaciärer och hur snabbt de kan försvinna, säger Per Holmlund, professor i glaciologi som tidigare besökt Sylarna i samband med fältarbete.

På en bild från 2015 syns ett jämt snötäcke över glaciären i fjällområdet Sylarna. Tre år senare har stora sprickor dykt upp och delat glaciären, vilket har lett till en kollaps. Med dessa jämförande bilder kan länsstyrelsen i Jämtland konstatera stora förändringar i området – vilket främst beror på den gångna sommarens höga temperaturer, något som P4 Jämtland var först att rapportera om.

Även närliggande Helagsglaciären har påverkats och under hösten har flera rapporter inkommit till länsstyrelsen om att den delats upp i två delar. Liknande förändringar har påträffats i bland annat Lappland, berättar Per Holmlund. Men Jämtlands smältande glaciärer innebär i dagsläget ingen risk för människor, eftersom det inte finns civilisation i närheten.

– Det är lite grann mer en känslomässig sak – landskapet får ett nytt ansikte när de här vackra blå isarna som ligger uppe på fjällen går förlorade. Högre upp i Lappland ligger leder på kanten eller över glaciärerna, om de då sjunker kommer man få stora problem med det. Men läget är värre i Alperna och Anderna, säger han.

Exceptionellt år

Förra året visade Lantmäteriets kartläggning att Sylglaciären har dragit sig tillbaka med 50 meter på två år och Helagsglaciären med 20 meter under samma period.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Liknande förändringar syns på andra håll i landet – värst drabbat i kartläggningen förra året var Rabots glaciär i Kebnekaise, där glaciären krympt 80 meter på nio år. Det finns en direkt koppling mellan ett varmare klimat och glaciärernas avsmältning.

Utifrån tidigare fältstudier och länsstyrelsens bilder konstateras att det skett större förändringar i området de senaste åtta åren än under de femtio åren dessförinnan.

– Om vi tar fjällen som helhet kan vi säga att från mitten av 90-talet har vi fått en ökad avsmältning av glaciärer generellt. Det här senaste året är exceptionellt för att det varit så kolossalt varmt, då är det inte konstigt att det uppstår en del sådana här situationer. Vi har ju en trend mot en ökad avsmältning i takt med att det blir varmare, säger Per Holmlund.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter