Klimat.

2015-05-11 13:03
  • De testade sorterna – med priser mellan 43 och 55 kronor.
    De testade sorterna – med priser mellan 43 och 55 kronor.
  • ETC:s testpanel: Tobias Berving, Anna Varvouzos, reporter Karin Holmberg och Karl Skagerberg. Bild: Maria Holm
    ETC:s testpanel: Tobias Berving, Anna Varvouzos, reporter Karin Holmberg och Karl Skagerberg.
  • Bild: Maria Holm

Här är godaste ekokaffet

Kaffe är ett av de mest besprutade livsmedlen i världen och ligger i topp på Natur­skydds­föreningens lista över varor vi borde välja att handla ekologiskt.
   Men vilket ekokaffe är godast? Vi har testat sju sorter – och hittat en solklar vinnare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många av bekämpningsmedlen som används hör hemma i giftskåpet och är förbjudna i Sverige, men drabbar plantagearbetare, djur och natur hårt där kaffet produceras.

Gifterna innebär ingen större risk för konsumenterna, men för några år sedan visade tester däremot på anmärkningsvärt höga halter av tungmetallen nickel – framför allt i kedjornas budgetsortiment. Behovet av ett test av ekologiskt kaffe var således tydligt.

Kaffenörd ledde testpanelen

Testpanelen bestod av tre rutinerade kaffedrickare på företaget varav en expert utöver det vanliga, Tobias Berving, ETC:s egen kaffeguru som bland annat ansvarat för att ta fram ETC:s eget eko-rekokaffe i samarbete med Stockholm Roast.

– Bryggkaffe är det mest nyanserade kaffet och det jag helst dricker, säger Tobias Berving som varit kaffenörd i två decennier och hävdar att intresset bara växer.

– Det händer så otroligt mycket inom området, så det finns ingen risk att man tröttnar, säger han.

Även testaren Karl Skagerberg föredrar brygg, ”det riktiga kaffet”. Han låter priset avgöra vilket kaffe han köper, men väljer alltid ekologiskt.

– Det är spännande att testsmaka olika sorter, skillnaderna framträder tydligare, säger han.

Anna Varvouzos ses oftast med en rykande het espresso, men uppskattar även en kopp bryggkaffe.

– Espresso intas snabbt på stående fot, tjoff! eller som en söt munsbit efter maten. Bryggkaffe är mer kopplat till paus och samvaro, kommenterar hon.

Många jämnbra sorter

Efter noggrant avsmakande och doftande stod det klart att poängskillnaden var liten mellan de flesta sorterna som lade sig någonstans i mitten av poängskalan när betygen räknats samman. Någon riktig bottenstrid blev det aldrig, däremot var det ett kaffe som stack ut och framkallade entusiastiska utrop: Zoégas Hazienda.

– Tveklöst det godaste kaffet i testet, ansåg en enig panel.

– Synd bara att det är Nestlé som äger Zoégas, kommenterade panelen, med tanke på megaföretagets kritiserade affärsmetoder med bland annat ökända kampanjer för bröstmjölksersättning i tredje världen.

Kaffet Zoégas Hazienda är dock certifierat av både Krav och Fairtrade och poängsättningen grundar sig uteslutande på testprodukternas smakkvalitéer.

 

Här är hela testet:

Zoégas Hazienda, mörkrost

Betyg: 24 av 30

Pris: 55 kr
Etisk märkning: KRAV, Fairtrade
Ursprung: Arabicabönor från Östafrika, Central- och Sydamerika

Panelens beskrivning:
• Fruktigt, fylligt, liten syra

Panelens kommentarer:
• Djup smak med toner av svarta vinbär, komplext, jättegott!
• Den mest kompletta kaffesmaken, en smak med udd
• Något fruktig/blommig, det godaste kaffet i testet

Arvid Nordquist, REKO, mörkrost

Betyg: 19 av 30

Pris: 50 kr
Etisk märkning: KRAV, Fairtrade, EU-lövet
Ursprung: Arabicabönor från Östafrika, Centralamerika, Asien, Nicaragua

Panelens beskrivning:
• Fylligt, nötigt, kryddigt med lätt rostton

Panelens kommentarer:
• Mer beska än ECO-varianten och något fylligare
• Rund i smaken, god eftersmak
• Riktigt gott trots den sparsamma doseringen
• Smakar lite svarta vinbär

Änglamark, mörkrost

Betyg: 19 av 30

Pris: 46 kr
Etisk märkning: KRAV, WE Effect, Fairtrade, EU-lövet
Ursprung: Arabicabönor från Nicaragua och andra länder beroende på tillgång och årstid.

Panelens beskrivning:
• Syrligt och mjukt

Panelens kommentarer:
• Godare än jag mindes det
• Fina övertoner, men något platt i smaken
• Inte så fylligt, liten eftersmak

Arvid Nordquist ECO, mellanrost

Betyg: 17 av 30

Pris: 50 kr
Etisk märkning: KRAV, Fairtrade, EU-lövet
Ursprung: Arabicabönor från Östafrika, Centralamerika, Indonesien

Panelens beskrivning:
• Nyanserad, mjuk, fruktig.

Panelens kommentarer:
• En aning platt i smaken
• Balanserat och gott
• Smakar mer ”riktigt” kaffe än Ica:s I love Eco

Gevalia Ecologico, mörkrost

Betyg: 17 av 30

Pris: 43 kr
Etisk märkning: KRAV, EU-lövet, Rainforest Alliance
Ursprung: Arabicabönor från Peru

Panelens beskrivning:
• Fruktigt, låg beska

Panelens kommentarer:
• Obalanserat, överrostad ton, lite platt och onyanserat
• Smaklöst, vattnigt med trist eftersmak
• Okej, men inte mer

Ica I love Eco, mellanrost

Betyg: 16 av 30

Pris: 43 kr
Etisk märkning: UTZ, EU-lövet
Ursprung: Uganda, hemsidan listar säsongsursprung

Panelens beskrivning:
• Nyanserad, mjuk, syrlig, inte så fruktig.

Panelens kommentarer:
• En aning smaklöst, med en underlig bismak.
• Något matt i smaken, med en lätt eftersmak av fimp.
• Syrlig.

Löfbergs Serenad, mörkrost

Betyg: 16 av 30

Pris: 48 kr
Etisk märkning: KRAV, Fairtrade, EU-lövet
Ursprung: Arabicabönor från Syd- och Mellanamerika

Panelens beskrivning:
• Mjukt, lätt med liten syra

Panelens kommentarer:
• Ingen favorit
• Slätstruken
• En rund, mycket mild smak

Så här gick kaffetestet till

Tre vana provsmakare från ETC Förlag luktade och smakade på sju olika sorters ekologiskt kaffe – två mellanrostade och fem mörkrostade – som kan köpas i de vanliga större livsmedelsbutikerna. De flesta av kaffesorterna var även rättvisemärkta.

Vi bryggde kaffet i filter direkt i den rena koppen, utan bryggare, 7 gram färdigmalet kaffe per kopp. Vi valde medvetet att underdosera mängden kaffe i provkopparna eftersom de mer subtila smakerna kan framträda tydligare i något svagare kaffe.

Ett förfarande som påminner om när inköpare på kafferosterier provar kaffe. Men det betyder också att resultatet hade kunnat bli något annorlunda om vi doserat varje kaffe efter rekommendationen och bryggt det i vanliga bryggare där vattnet passerar genom kaffet under längre tid. Även det lokala vattnets mineralsammansättning kan påverka kaffesmaken. Vi använde medelhårt Stockholmsvatten direkt från kallvattenkranen.

Till syvende och sist doserar och brygger varje kaffedrickare sitt favoritkaffe efter den styrka och metod som passar hen bäst – och med det vatten hen har i sin kran därhemma. En får prova sig fram!

Relaterade artiklar