Klimat.

2018-09-25 11:25
Ungdomar skolstrejkar tillsammans med Greta Thunberg utanför Riksdagshuset tidigare i september inför valdagen den 9 september .  Bild: Marko Säävälä/TT
Ungdomar skolstrejkar tillsammans med Greta Thunberg utanför Riksdagshuset tidigare i september inför valdagen den 9 september . 
Puffetikett
Dagens ETC

Gretas klimatprotest sprids över världen

15-åriga Greta Thunberg skapade rubriker i hela världen med sin skolstrejk för klimatet. Nu gör allt fler henne sällskap och klimatstrejkar på fredagar – i flera olika världsdelar.

I fredags strejkade nästan 100 personer för klimatet i Helsingfors. Andra samlades utanför tyska parlamentet i Berlin, i nederländska Haag och så långt bort som Brisbane i Australien demonstrerade en mamma och hennes barn framför parlamentsbyggnaden.

Den holländska tioåriga miljökämpen Lilly Platt är en av många som har inspirerats av Greta Thunberg och agerar.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Jag ska på skolstrejk med Greta, för vi är emot klimatförändringarna. Och om du inte tror på klimatförändringarnas effekter – titta ut genom fönstret och titta på nyheterna. Klimatförändringarnas effekter sker nu och de sker fort. Jag tycker att politikerna måste vakna och att vi måste stå upp för Parisavtalet, säger hon i ett videoklipp som publicerats på Twitter.

Flera delar av Sverige

Greta Thunbergs skolstrejk har engagerat många vuxna, men Lily är inte heller det enda barnet som följer i Thunbergs fotspår. Även eleverna i klass sju på Idunskolan i Stockholmsförorten Nacka valde i fredags att skolstrejka utanför Nacka kommunhus på eftermiddagen.

– Det är vår jord ni förstör, vår framtid. Det är jorden som gör att vi kan leva! Ni vuxna måste agera nu! skrev klassen i ett pressmeddelande.

Förutom Thunbergs fortsatta strejker utanför riksdagen och skolelevernas strejk i Nacka har klimatstrejkerna fortsatt bland annat i Göteborg, Malmö, Umeå och Örebro. I fredags satte sig även två personer utanför stadshuset i Falun.

– Vi hoppas det ska leda till att fler tar det på allvar, att fler börjar diskutera och tar ställning, att fler gör en klimatdeklaration för att själva ta reda på var man har sina största utsläpp och vad man som enskild person kan göra för klimatet, sade Sara May Kahl till SVT Dalarna.

Inbjuden av Schwarzenegger

Det var den 20 augusti som Greta Thunberg, i stället för att gå till skolan och börja nian, satte sig utanför riksdagen bredvid en stor skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Skolstrejken fortsatte varje vardag fram till valet den 9 september och pågår nu på Mynttorget i centrala Stockholm på fredagar.

Förutom alla som följer Greta Thunbergs exempel och klimatstrejkar i Sverige och runtom i världen har stöd och hejarop kommit från en rad politiker och andra kända personer.

En av dem är Arnold Schwarzenegger, som bjöd med henne på klimatkonferens i Wien. ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken”, twittrade Schwarzenegger.

Även FN-ordföranden Antonio Guterres skulle i ett stort tal nämna Greta Thunbergs klimatstrejk och säga att ”Hon vet att det är slutpratat. Det är tid att agera”, men någonstans längs vägen föll det bort från talets originalutkast.

17 strejkdagar hittills

Sedan den 20 augusti har Greta Thunberg suttit vid Riksdagshuset och på Mynttorget i Stockholm i sammanlagt 17 dagar. När hon på fredag strejkar igen blir det den artonde dagen under loppet av sex veckor som hon skolstrejkar för klimatet.