Klimat.

2019-08-02 09:57
Bild: Gustav Gelin
Puffetikett
Dagens ETC

Greta Thunberg: ”Jag har blivit en symbol som man poserar bredvid”

Idag tar Greta Thunberg farväl av klimatstrejken i Stockholm, där hon suttit på fredagarna i ett års tid. Snart väntar segling över Atlanten och ett halvår i Amerika. 

– Det här året har varit som en konstig historia som nån har hittat på. Det känns overkligt, säger hon när Dagens ETC träffar henne på Mynttorget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fredag den 20 augusti 2018 mötte Dagens ETC:s Maria Holm den då 15-åriga Greta Thunberg som sittstrejkade för klimatet, utanför riksdagshuset i Stockholm. Det var den första dagen på Gretas skolstrejk och den första intervjun hon gjorde.

– Det här året har varit som en konstig historia som nån har hittat på. Det känns overkligt, säger hon när Dagens ETC träffar henne på Mynttorget på fredagsmorgonen den 2 augusti 2019, nästan ett år senare.

Nu trängs alla stora medier på samma plats för att få fem minuter var med Greta, som blivit en världskändis. Hon har träffat påve Franciskus och Barack Obama, hållit tal för FN, i brittiska parlamentet och EU-parlamentet, haft ett eget TED talk och prytt omslaget på såväl Time Magazine som Vogue.

Hur har du förändrats under det här året? 

– På ett sätt väldigt mycket, men på ett annat inte alls. Jag kan plötsligt prata med människor. Jag har Aspergers och jag har inte alltid kunnat göra det. Det känns som att jag är gladare nu. Jag får mer energi, när jag gör något som är meningsfullt. 

Du har ju fått otroligt mycket uppmärksamhet och det har blivit väldigt mycket fokus på dig som person. Hur ser du på det?

– Det är såklart väldigt dåligt att det fokuseras på mig istället för själva frågan. Men om det är ett sätt att få media att skriva om klimatkrisen så är det okej för mig, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Men jag tycker att istället för att prata med mig så borde man prata med forskare. Istället för att fråga oss om lösningar borde man fråga experter och politiker om lösningar. Det har blivit väldigt individfokuserat. 

Många politiker har använt dig för att vinna poäng hos väljare, fast de samtidigt inte gör tillräckligt åt klimatfrågan. Hur ser du på det?

– De får stötta oss så mycket de vill, vi vill bara att de agerar. Jag har inget emot att de stöttar mig, men det har blivit som att jag är en symbol som man poserar bredvid. Att vi har blivit som objekt som man tar bilder bredvid, så ser man bra ut. Det är väldigt irriterande såklart. Jag kommer ju dit för att prata med dem, inte för att ta bilder, men det känns som att många av dem bara vill träffa mig för att ta en bild. 

Nu åker du till Amerika. Vad kommer hända med Fridays for future här i Stockholm under det halvår som du planerar vara borta?

– Jag tror inte att det kommer ändras så mycket bara för att en person åker bort. Det här är inte min rörelse. Det hänger inte på mig, utan det är alla som är med i rörelsen. Vi får se vad de gör här. 

Vad ser du mest fram emot med din Amerika-resa? Vad är det viktigaste du ska göra där?

– Jag tror det viktigaste just nu är att vara med på FN-mötet, UN Climate Action Summit, och Cop25 i Santiago de Chile. Det är väl de två sakerna som jag har spikat nu. Men sen ska jag också göra massa andra saker på vägen. Jag ska åka till väldigt många olika länder. Jag ska delta i protester och manifestationer. Jag ska träffa människor, aktivister. Det ska hända så mycket! Men det ska också bli intressant att se en annan del av världen, som jag för ett tag sen trodde att jag aldrig skulle kunna besöka för att det var på andra sidan Atlanten. 

Är det första gången du är där? 

– Nej, jag har varit där när jag var typ tre år gammal, men det kommer jag inte ihåg för jag var för liten. 

De fem minuternas intervjutid, planerade mellan de exakta klockslagen 09.38-09.43, är slut. Solen steker över riksdagshuset och Greta Thunberg går vidare till nästa mediehus för nya intervjuer medan 20-talet ungdomar fortsätter sin enträgna strejk för klimatet.