Klimat.

2019-01-26 15:30
Skolelever demonstrerar under parollen ”Youth For Climate” I Lausanne, Schweiz.  Bild: Valentin Flauraud/Keystone via AP
Skolelever demonstrerar under parollen ”Youth For Climate” I Lausanne, Schweiz.
Puffetikett
Dagens ETC

Greta-effekten: Nu skolstrejkar ungdomar över hela Europa för klimatet

Antalet unga som skolstrejkar för klimatet forsätter att öka runt om i Europa. Förra veckan slog rekord med över 60 000 strejkande skolelever – efter Greta Thunbergs initiativ.

I Belgien skippade tusentals ungdomar skolan för tredje veckan i rad när Bryssels gator översvämmades av skolelever med plakat som ”The planet can do without us, but we cannot do without the planet”. Polis på plats uppskattade att 32 000 studenter – från grundskola till universitet – deltog i fredagens marsch. Första veckan deltog 1200. 

Ivrigt skanderandes under parollen “Youth for Climate Action” berättar vittnen på plats att stämningen liknande den i en fotbollsklack efter seger. 

– Det här är så otroligt viktigt. Jag är jätteglad att vara här med mina vänner för att försöka rädda planeten, säger sextonåriga Kate Merhy till Washington Post. 

Samlade 70 000

En till klimatmarsch – där även vuxna deltar – är planerad på söndag. Förra månadens marsch samlade drygt 70 000 demonstranter. 

Även i Schweiz och Tyskland har det anordnats stora skolstrejker den senaste veckan. I Tyskland beräknas 30 000 ungdomar från 50 olika städer ha demonstrerat i fredags – rekord för deras del. Skolstrejker anordnas även i 15 schweiziska städer, bland annat i Genève. 

– Ärligt talat så tycker jag det är viktigare att demonstrera än att gå i skolan. Annars kommer vi kanske inte vara här om några år, säger tolvåriga Selma Joly till The Guardian. 

Talade i Davos

Skolstrejkarna började som ett initiativ av svenska Greta Thunberg, 16, som solo-strejkade mot global uppvärmning inför det svenska riksdagsvalet i september och sedan dess har blivit rörelsens främsta talesperson, nu senast på World Economic Forum i Davos. 

Hennes tal inför FN:s generalförsamling på klimatmötet i Katowice i december har redan gått till historien med citat som:– Eftersom våra ledare beter sig som barn, måste vi ta det ansvar som de skulle ha tagit för länge sen.