Klimat.

2019-08-22 11:27
Den brasilianska aktivisten Esther Hauer och hennes kompis Priscila D’Almeida protesterar mot Bolsonaros klimatpolitik. / Brand i Amazonas. Bild: Privat / Nasa
Den brasilianska aktivisten Esther Hauer och hennes kompis Priscila D’Almeida protesterar mot Bolsonaros klimatpolitik. / Brand i Amazonas.
Puffetikett
Dagens ETC

Global protest mot Amazonas-skövlingen

Bränderna i brasilianska Amazonas har redan slukat en yta lika stor som London, och Brasiliens president Bolsonaro anklagar miljöorganisationerna för att ha anlagt dem.

Idag samlas klimataktivister över hela världen för att protestera mot Bolsonaros skövling av Amazonas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läget i Brasiliens regnskogar blir alltmer akut. Förutom den storskaliga skogsskövlingen, som intensifierats avsevärt under det dryga år som Bolsonaro suttit vid makten, ödeläggs nu stora delar av Amazonas av skogsbränder som under 2019 har ökat med 83 procent i antal. Detta jämfört med motsvarade period i fjol, enligt satellitbilder från Brasiliens rymdforskningsmyndighet National Institute for Space Research (Inpe).

Att det brinner i Amazonas under torrperioden som just nu pågår i Brasilien är ett vanligt fenomen. Men bränder startar också genom illegal avskogning, något som blivit allt vanligare sedan Bolsonaro blev president. Under perioden januari till augusti i år har drygt 72 000 bränder i Amazonas kartlagts av Inpe, vilket är den högsta siffran sedan 2003.

Protester världen över

Bolsonaro, som fortsätter att kritiseras av miljöorganisationer och klimatforskare världen över, avfärdar konsekvent kritiken och anklagar nu miljöaktivister för att att ha anlagt bränderna i Amazonas för att ge honom dåligt rykte. En absurd anklagelse, tycker den brasilianska aktivisten Esther Hauer bosatt i Sverige som imorgon ska protestera mot Bolsonaros klimatpolitik tillsammans med andra aktivister världen över.

– Att aktivister som vill rädda Amazonas skulle vilja anlägga livsfarliga bränder som förstör ännu mer av regnskogen är helt befängt, säger hon.

”Akut” fråga

Den totala förmörkelse som drabbade miljonstaden São Paulo i måndags, orsakad av enorma rökmoln från bränderna i Amazonas 200 mil bort, har bidragit till att allt fler brasilianare börjat förstå vilka allvarliga konsekvenser Bolsonaros klimatpolitik får för Brasilien, menar Esther Hauer.

– Jag har egentligen alltid varit mest involverad i feministisk aktivism, men har insett att klimatfrågan i Brasilien är akut och att det är helt avgörande att vi gör något nu innan det är försent. Så länge Bolsonaro fortsätter vid makten kommer avskogningen, bränderna och jordbruksindustrins exploatering av Amazonas och andra delar av Brasilien fortsätta. Därför måste vi organisera oss!

800dagar

Fakta

Idag hålls protestaktionen Strejk för Amazonas regnskog kl 12.30 på Mynttorget i Stockholm, tillsammans med Fridays for Future.
Även i Uruguay, USA, Colombia, Australia, Tyskland, Danmark och i andra länder kommer protestaktioner mot Bolsonaros klimatpolitik att hållas.

Fridays for Future har även uppmuntrat till protestaktioner för Amazonas utanför Brasiliens ambassader runt om i världen.