Klimat.

2015-10-22 05:01
Air France är ett av bolagen som sponsrar klimatmötet i Paris. Bild: Christophe Ena/AP
Air France är ett av bolagen som sponsrar klimatmötet i Paris.

Fossilbolag sponsrar klimatmötet i Paris

Nu växer kritiken mot att kolkraftsbolag som EDF, Engie och andra klimatförorenare sponsrar årets klimatmöte i Paris. – Att släppa in fossilbränsleindustrin på klimattoppmötet är som att låta mordbrännare ansluta sig till brandkåren, säger Jesse Bragg på Corporate Accountability International.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Johan Ehrenberg: Släng ut klimatbovarna ur förhandlingsrummet

Fossilenergibolagen EDF och Engie, som står för nästan hälften av de totala koldioxidutsläppen i Frankrike, Air France som kämpar mot utsläppsminskningar inom flyget och biltillverkaren Renault-Nissan är några av de företag som sponsrar årets klimatmöte i Paris, COP 21. Ända sedan sponsorerna blev kända i maj har hundratals organisationer protesterat mot att förorenande företag släpps in på mötet . Pierre-Henri Guignard, organisatör av mötet, har som svar på kritiken förklarat att ett av huvudmålen med partnerskapen är att ”säkerställa en hög miljöstandard på själva konferensen”.

Enligt Pierre-Henri Guignard ska företagen bland annat ordna med gröna transporter och bidra till att ”optimera byggnadernas energiförbrukning”.

– Självklart borde förorenarna hållas utanför klimatmötet. De påverkar förhandlingarna, annars skulle de inte vara där, säger Em Petersson på Greenpeace Sverige.

En färsk rapport från Union of Concerned Scientists visar hur stora fossilbränsleföretag i årtionden finansierat omfattande desinformationskampanjer i syfte att så tvivel kring klimatfrågan.

– Fossilföretagen opererar mot en lösning på klimatkrisen på alla nivåer, hela tiden. De ges för stort inflytande i alla sammanhang, säger Em Petersson.

Får företräde till delegaterna

Den franska regeringen siktar på 20 procents privat finansiering av årets klimatmöte. Det är mer än under COP 19 i Warszava 2013. Då lämnade en rad organisationer, fackförbund och medborgarrörelser förhandlingarna i protest mot att industrin tog över samtalen. Företagen inte bara sponsrade mötet i Warszava, de gavs också företräde till personliga möten med delegaterna, säger Jesse Bragg på organisationen Corporate Accountability International.

– Stora förorenare som fossilbränsleindustrin har lyckats institutionalisera sitt inflytande i klimatprocessen. Att tillåta dem sponsra klimatmöten ger dem inte bara möjlighet till greenwash av sin image, det ger dem också särskild tillgång till delegaterna. Det ökar deras otillbörliga inflytande över processen. Arrangemanget kan jämföras med med att låta mordbrännare ansluta sig till brandkåren. Det är inte rimligt och strider mot institutionens uppdrag, säger Jesse Bragg.

”Fortsätter vara största hindret”

Corporate Accountability International har, i samarbete med en lång rad miljö- och medborgarorganisationer, lanserat ett upprop där de uppmanar världens ledare att sparka ut fossilbränsleindustrin från klimatpolitiken. Närmare 300 000 namnunderskrifter har hittills kommit in. En liknande kampanj har startats av organisationen Sum of us med en uppmaning till FN att inte släppa in förorenarna på klimattoppmötet.

– Det är dags att politikerna börjar lyssna på folket och inte på förorenarna. Fossilbränsleindustrin fortsätter att vara det största hindret mot en lösning av klimatkrisen. Det enda stället för dem under klimatmötet är utanför förhandlingarna, säger Jamie Henn på organisationen 350.org.

Läs vidare på nästa sida

Gå med i uppropet för att stoppa fossilbolagen från att medverka på klimatmötet.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar