Klimat.

2019-01-08 14:30
Bild: United States Department of Energy/Eric Risberg/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

En atombomb i sekunden – så kraftfull är uppvärmningen av världshaven

Att lejonparten av den globala uppvärmningen drabbar världshaven är känt sedan tidigare. Nya siffror visar dock hur länge dessa värmts upp – och vad uppvärmningen motsvarar räknat som effekten från världens farligaste vapen.

Ser du framför dig svampmolnet över Hiroshima? Eller över valfri atombomssprängning de senaste 60 åren? Kan du föreställa dig hettan i ground zero?

Nu visar ny forskning att den globala uppvärmningen värmt upp världens hav med vad som motsvarar en dryg atombombssprängning per sekund – sedan 150 år tillbaka.

Det forskarna gjort är att titta på data om havstemperatur från 1871 och framåt och funnit att temperaturhöjningen i genomsnitt motsvarat 1,5 gånger den hetta som Hiroshimabomben släppte lös. Med ökande utsläpp av koldioxid har jämförelsen vuxit till någonstans mellan tre och sex atombomber per sekund.

– Det är helt uppenbart att vi bidrar med en massa överskottsenergi till klimatsystemet och att en stor del av den hamnar i världshaven, säger Laure Zanna, professor vid Oxfords universitet, till The Guardian.

Ökad risk för orkaner

Det varmare hav i praktiken innebär för klimatet är en ökad risk för orkaner och tyfoner samt, via smältande polarisar, stigande havsnivåer, vilket hotar miljarder människor längs världens kusttrakter.

Värmen har enligt forskarna inte fördelats jämnt över världshaven. I stället kan till exempel uppvärmningen av Atlanten förklaras med att varmare vatten strömmat dit från andra håll.

Forskarna hoppas att de nya fynden och beräkningarna ska bidra till bättre förståelse av hur värme sprids mellan de olika världshaven, vilket i sin tur ska ge ökad förståelse för hur olika kustområden runt om i världen kommer att påverkas av klimatförändringarna.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter