Klimat.

2015-11-09 11:10
Bild: Hasse Holmberg / TT

De springer till Paris för klimatet

Idag tas de första löpstegen på vägen mot Paris. Om några veckor ska stegen ha blivit många gånger fler – 430 mil kommer då att ha avverkats av minst 900 löpare i klimatstafetten Run for your life.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: 1 000 personer ska springa 430 mil för klimatet

Klimatmötet i Paris närmar sig. Och det gör också klimathotet. För att illustrera att det faktiskt är bråttom, att världens länder måste agera nu, arrangerar Riksteatern stafetten Run for your life, som Dagens ETC tidigare berättat om.

– Vi springer för livet för att vi inte har så mycket tid, snart måste de fatta rätt beslut i Paris, säger Lena Wolmner, producent på Riksteatern.

Men Run for your life är inte bara en stafett. Snarare än ett idrottsevenemang är det en klimatperfomance. Alla ska kunna vara med, och det handlar inte bara om att springa.

Sänds live

Stafetten kommer sändas live på nätet där man även får ta del av löparnas egna klimatberättelser.

– Alla har fått bidra med en berättelse. Det kan vara en reflektion kring klimatat, en rädsla eller någon som faktiskt är hoppfull. Det blir en kontrast till dem som kommer höras från Paris, forskarna, politikerna och lobbyisterna. Här är det hundratals röster från vanliga människor som får säga något om klimatet, säger Lena Wolmner.

Väl i Paris kommer stenen som används istället för en stafettpinne lämnas över och bli startskottet till en gigantisk manifestation. Målet är att samla fler människor än de 400 000 som manifestationen Global climate march lockade i New York förra året. Men framförallt – att uppmärksamma klimatfrågan.

Se livesändningen här:

Fakta

• Run for your life startar i Kiruna i dag och pågår till den 29 november. Hela loppet direktsänds på webben.

• Alla som vill kan ansluta under loppet.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar